Foto: TT

Skatteverket varnar för bluffmejl

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket varnar nu för att bluffmejl om skatteåterbäringen är i omlopp. I mejlet uppmanas man att klicka på en länk och uppge kontouppgifter.

– Det är det klassiska bluffmejlet där man utger sig för att vara Skatteverket och begär en att fylla i ett formulär och lämna ut kontouppgifter, säger Andreas Olsson, Skatteverkets säkerhetsrådgivare.

Han berättar också att de har haft fall där personer har klickat på länken och fyllt i uppgifterna – som i sin tur har lett till att det har dragits pengar från deras bankkonton.

– Men de flesta genomskådar dom, men en och annan är inte med på noterna tyvärr, säger han.

Kan innehålla virus

Bluffmakarna har fått tillgång till mejladresserna på olika sätt, bland annat genom kapningar av datorer. Skatteverkets säkerhetsrådgivare uppmaning är att slänga mejlet direkt och absolut inte klicka på länken. Om man ändå har öppnat och fyllt i uppgifterna så ska man omedelbart ringa till sin bank och spärra kontot och polisanmäla händelsen. Men det kan också vara så illa att ett virus laddats ned i din dator.

– Tyvärr kan det följa med elak kod som laddas ner när man trycker på länken och som kanske virusprogrammet på datorn inte märker av och då är lösningen att göra en total ominstallation av datorn för att vara på den säkra sida, säger han.

Post eller digital brevlåda

När Skatteverket går ut med information om skatteåterbäringen sker det antingen genom att man sin deklarationsblankett fysiskt i brevlådan, eller så kan man få sin deklaration via en digital brevlåda om man angett en sådan och då krävs det att man legitimerar sig genom t.ex bank-id. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.