Foto: SVT

Skedvi vattenkraftverk färdigrenoverat

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren färdigställdes totalrenoveringen av Skedvi vattenkraftverk i Säter. Renoveringen som pågått sedan 2014 har kostat drygt en kvarts miljard kronor.

Planerna med moderniseringen är att kraftverket ska kunna producera förnybar el i 50 år till. Moderniseringen har även gjorts för att förbättra arbetsmiljön och reducera miljöskadliga utsläpp.

– Genom att renovera vattenkraftverket säkerställer vi att det kan fortsätta producera förnybar el under lång tid framöver. Vattenkraften har varit helt avgörande för Sverige roll som föregångare inom förnybar energi den fortsätter att vara central i det nya energisystem som växer fram, säger Fortums Hans Rohlin.

Vid renoveringen har turbinen och generatorer i de två aggregat som funnits i kraftverket bytts ut. Förutom det har bland annat elutrustning och tak bytts ut.

Projektet har haft en total budget på ca 270 miljoner kronor och under projekttiden har Säters kommun sålt elenergi, vatten och avlopp till Fortum och brunnsvatten har lånats ut från byalaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.