Antalet villor som sålts under mars och april är fler än vad som såldes under samma period förra året. Foto: Hannes Forssell/SVT

Fler villor säljs – färre bostadsrätter

Uppdaterad
Publicerad

Någon rejäl coronaeffekt på bostadsmarknaden syns ännu inte i Dalarna. I alla fall inte om man tittar på villaförsäljningen. När det gäller bostadsrätter ser det annorlunda ut.

SVT:s datajournalister har tagit del av data från Svensk Mäklarstatistik, som visar att antalet villor som sålts i länet ökat jämfört med samma tid förra året. När det gäller bostadsrätter så minskade antalet sålda objekt både i mars och april i länet jämfört med i fjol. 11 procent färre bostadsrätter såldes i mars jämfört med i fjol. I april var minskningen 20 procent. Antalet försäljningar i vissa kommuner är dock få vilket gör att siffrorna bör tas med en nypa salt.

Bostadsrätter mer påverkade

När det gäller prisutvecklingen på villor och bostadsrätter så finns inga jämförelsesiffror fjolåret. Siffror från försäljningar som gjorts de senaste tre månaderna visar att priserna på villor stigit svagt totalt i länet. Här finns dock inga uppgifter från 10 av 15 kommuner, då färre än 25 försäljningar gjorts där. Den enda kommunen där priserna backat några få procent är Borlänge.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Prisfall syns

Priserna på bostadsrätter har de senaste tre månaderna har gått ner nästan tjugo procent i länet. Här finns dock bara data från fyra kommuner då antalet försäljningar i övriga kommuner varit färre än 25. I Falun, Borlänge och Ludvika har priserna backat. Undantaget är Malung-Sälen, där priserna stigit något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Dalarna

Mer i ämnet