Skistar hade inte kontaktat någon innan de brände ner lägret, som de betraktade som skräp. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Skistar brände ner migrantläger på eget bevåg

Uppdaterad
Publicerad

Skidföretaget Skistar har på eget bevåg bränt ner en olovlig bosättning som EU-migranter anlagt mitt inne i skidområdet Lindvallen i Sälen.Varken polisen eller kronofogden kontaktades innan – och Skistar kan ha gjort sig skyldiga till brott. – Man får ju inte elda upp andras grejer, säger Anders Gustafsson, vakthavande befäl vid polisen i Bergslagen.

Räddningstjänsten ryckte ut på en brand vid skidanläggningen Lindvallen i Sälen häromkvällen. Det blev slutet för ett läger där en grupp EU-migranter bott en tid.

– Det är en samling skräp som ska bort, säger Jonas Bauer, destinationschef för Skistar i Sälen.

Planerad brand

Det som brann var rester av en koja där migranter uppehållit sig – och branden var planerad.

Det var markägaren, skidjätten Skistar, som eldade upp kojan. Men allt brann inte upp och elden tog okontrollerat ny fart senare under kvällen.

– Egentligen gjorde de ett bra jobb. Det som var olyckligt var att det tog sig igen och att räddningstjänsten fick komma. Olycksfall i arbetet, säger Jonas Bauer som är chef för Skistar i Sälen som driver anläggningarna Lindvallen, Högfjället och Tandådalen/Hundfjället.

Betraktar som skräp

Skistar betraktar migrantlägret i Lindvallen, som ligger väl dold men ändå mitt inne i skidområdet, just som skräp.

EU-migranter har länge uppehållit sig där men Skistar hävdar att det inte synts till några vid platsen på sistone.

– Det har funnits folk där. Det kan man se på vad de har lämnat efter sig. Någon har lagat mat och gjort sina behov där. Men det är fortfarande en skräpsamling, säger Jonas Bauer.

Isolerad koja

Brandresterna finns kvar på platsen som ligger precis intill längdspåren vid Lindvallens centralanläggning Experium.

Det syns spår av köksutrustning med kok-kärl, mängder av kläder och filtar och utrustning för att elda och för att tvätta kläder.

EU-migranterna, som vid Lindvallen främst har försörjt sig genom att panta burkar och flaskor, verkar inte finnas kvar i området alls efter branden. Men enligt uppgift var det en ganska avancerad isolerad koja liknande dem som tiggande EU-medborgare anlagt på andra håll.

”Det här ska bort”

– Det ser skitigt ut. Det ser skräpigt ut. Det här ska bort, säger Jonas Bauer som förklarar att bolaget väntade med insatsen tills de stora helgerna var över.

Skistar valde att bränna materialet eftersom det är svårt att komma åt det på annat sätt när det är så mycket snö i skogsområdet.

Brände upp på eget bevåg

Problem med platser där EU-migranter slagit läger finns i hela landet. På flera håll har det varit dyrt och komplicerat att flytta personerna.

Polis eller kronofogden ska i normala fall kontaktas innan en olovlig bosättning avlägsnas. Men Skistar valde att själva bränna upp kojan med allt innehåll.

– Vi kanske skulle ha gjort på det sättet. Men vår bedömning var att det var en hög med skräp som låg där, säger Jonas Bauer.

Kan vara brottsligt

Det bolaget gjort kan dock vara straffbart. När SVT Nyheter frågar polisen om vad som gäller i den här typen av ärenden får vi följande svar:

– Man får ju inte elda upp andras grejer, säger Anders Gustafsson, vakthavande befäl vid polisen i Bergslagen.

Enligt honom kan det röra sig om skadegörelse.

– Beroende på värdet kan det vara skadegörelse eller grov skadegörelse, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.