Svenska skogar kallas ofta för det gröna guldet och även om det som vanligt har varit grönt i skogen de två senaste åren så har andelen skogsägare som har sett lönsamhet i skogen minskat. Tills skogsbarometern presenterades idag vid Setra-sågen i Färila, det är en undersökning gjord av Sifo bland skogsägare på uppdrag av LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna, Den visar att en större andel ser lönsamhet.
– Jag tror att många av skogsägarnas optimism beror på skogskonjunkturen. Man märker vad som händer i omvärlden och kronan försvagas just nu mot dollarn vilket gör att virkespriserna går upp, säger Jonas Gramer, skogsekonom.
Norrland tror mest på stigande priser
Om svaren bryts ner så ser man att i norrland är andelen som tror på stigande priser, störst . Det har att göra med att timmerpriserna i södra Sverige ökar. I norra delen av landet har inte den utvecklingen tagit fart ännu.
Att optimismen ökar bland skogsägare är ett trendbrott och Jonas Gramer menar att den här utvecklingen kommer att hålla i sig. Det handlar inte enbart handlar om attityder, priserna på skogsmark och timmer ökar. Och det verkar som att de stormar och den stora branden vid Sala i augusti inte har påverkat attityden till att äga skog så mycket.
– Skogsägarna är luttrade, även om vi har naturkatastrofer som påverkar så tror jag att skogsägarna har ett visst förtroende i att det kommer bli bättre senare, säger Jonas Gramer.
14 000 skogsägare i Gävleborg
Enbart i Gävleborg finns det cirka 14 000 skogsägare. Anna Gudmundsson Thryell är en av dem och likt många skogsägare är ägandet något som har gått i arv. Hon bor i Järvsö och äger över 300 hektar skog som hon sköter om.
40 procent av skogsägarna i undersökningen anser att känslan av att äga skog är det som betydde mest för dem.
– Känslan är att man äger någonting, som om jag sköter det väl, så kommer mina barn att kunna leva av det. Och att det för många generationer innan mig har varit ett levebröd för min familj, det är häftigt, säger Anna Gudmundsson Thyrell.