Skogsarbeten stoppas efter extrem brandfara

Uppdaterad
Publicerad

Flera skogsbolag i norra Dalarna tvingas nu att stoppa flera planerade avverkningar och markberedningar på grund av den extrema torkan i markerna.
– Blir det värre stoppar vi allt, säger Per-Olov Olsson vid Älvdalens besparingsskog.

Älvdalens besparingsskog tvingades i dag att sätta in särskilda säkerhetsåtgärder vid ett av de få arbeten som pågår i hettan. Vid Navardalen öster om Älvdalen visade termometern på fredagen plus 27 grader, och då beslutades att kedjorna på de båda gallringsmaskinerna där ska monteras av – för säkerhets skull.

Flera skogsarbeten stoppas och vid andra vidtas extra säkerhetsåtgärder, som att ta av kedjorna, för att förhindra gnistor i den extremt torra marken. Foto: Patrik Qvicker, SVT

En gnista från kedjorna när de passerar en sten kan bli förödande och dessutom har två brandvakter kallats in som ska följa och kontrollera efter maskinerna så det inte uppstår en brand.

 – Jag har varit med om att sätta ut brandvakter men nu är det extremt, säger Per-Olov Olsson som är produktionsledare.

Extremt torrt

I norra Dalarna är nu brandfaran på sina håll just extrem. Det pendlar mellan en fyra och femma på den femgradiga skalan. På några platser är den till och med 5E som bara uppstår när det är extremt torrt.

Flera skogbolag tvingas nu därför att stoppa alla planerade markberedningar och slutavverkningar. Det är helt enkelt för stora risker att köra med de maskinerna.

Efter säkerhetsåtgärderna med att plocka av kedjor och sätta ut brandvakter, så genomför Älvdalens besparingsskog bara gallringar på några få håll. Gallringar anses lite mindre riskfyllt. Allt annat arbete är stoppat.

 – Två lag står helt stilla, vår markberedare har inte kommit igång alls och på ett ställe har vi avbrutit eftersom det inte går att köra där utan kedjor, säger Per-Olov Olsson.

Stoppar allt om det blir torrare

Det har blivit en högre säkerhetstänk efter den enorma skogsbranden i Västmanland häromåret som orsakades just av en gnista från en skogmaskin.

Och det finns en risk att allt arbete stoppas i Älvdalen.

 – Det verkar ju inte bli fuktigare nästa vecka heller. Blir det 5E stoppar vi allt, säger Per-Olov Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer