Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänstens räddningsledare om det senaste läget. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Omfattande skogsbranden nordväst om Mora under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand uppstod vid sjön Musi i Mora kommun på söndagskvällen. Branden spred sig snabbt och ett hus fick evakueras. Vid 23.30-tiden var branden under kontroll.

– Vi har haft ett extremt snabbt förlopp, säger räddningsledare Henric Helander.

På måndagmorgonen påbörjades arbetet igen med 40 personer. Även de två MSB-helikoptrar som fanns på plats under söndagskvällen kommer att återansluta.

– Glödbränder är vår största oro nu, säger räddningsledaren på måndagsmorgonen.

SVT:s reporter Anders Hansson rapporterar från platsen:

– Man håller begränsningslinjerna men är bekymrade över att det börjar blåsa. Det som pyr kan blossa upp och gör att den kan börja brinna som igår, säger han.

Anmälan upprättad

Polisen har även upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Det finns misstankar eftersom att skogsbranden startade som en markbrand. Men det finns inget specifikt som tyder på att branden är anlagd utan det får utredningen avgöra, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

”Branden sprang ifrån oss”

Larmet om brand kom vid 16-tiden på söndagseftermiddagen. Det brann då i terrängen intill sjön Musi mellan Bonäs och Kumbelnäs en mil nordväst om Mora. Enligt räddningstjänsten handlar det om ett cirka 300 hektar stort område, motsvarande ungefär 400 fotbollsplaner, inom vilket det brunnit fläckvis.

Henric Helander beskriver förloppet som extremt snabbt.

– Vi har haft en snabb brandspridning som har varit svår att överblicka. Branden sprang ifrån oss och vi har fått jaga den, sa han vid 22-tiden.

En fastighet evakuerad

Vid 23.30-tiden uppgav räddningstjänsten att branden var under kontroll.

Bebyggelse i södra Kumbelnäs och norra Bonäs, som var hotad under kvällen, bedöms inte längre vara i fara. Ett hus har evakuerats, men räddningstjänsten lyckades rädda fastigheten från att börja brinna.

Det finns inga uppgifter om att någon person har kommit till skada i samband med den omfattande skogsbranden.

Två helikoptrar vattenbombade

Runt 50 personer har under kvällen arbetat med att släcka från marken och hålla begränsningslinjerna. Räddningstjänsten har försökt hålla branden på västra sidan av Våmhusvägen.

Till sin hjälp har räddningstjänsten även gödselspridare som blötlägger begränsningslinjerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor insats pågick för att få kontroll över den omfattande branden. Hör mer om polisutredningen som följde i klippet ovan. Foto: SVT

Sedan 19-tiden på söndagskvällen fanns också två av MSB:s helikoptrar i området och släcker från luften.

– Vi har helikoptrar som vattenbombar och det känns som vi har fått lite effekt, sa Anders Svedlund, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, vid 19.45.

Även polis deltar i insatsen.

– Vi samverkar med räddningstjänsten, biträder vid utrymning och att stänga av Våmhusvägen, säger Torbjörn Roos, vakthavande befäl vid polisen.

Alla som befinner sig i brandområdet uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört, enligt ett VMA som gick ut under söndagskvällen.

En stor skogsbrand sprider sig mot Norra Bonäs och Södra Kumbelnäs i Dalarna. Foto: Brandkåren Norra Dalarna

Se hela sändingen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer