Brandkårens ledningsbil med tavla som visar det brinnande området. Foto: Brandkåren Norra Dalarna

Skogsbrand mellan Rättvik och Orsa – ”Vi har kommit runt bränderna”

Uppdaterad
Publicerad

Brandkåren och MSB bekämpar just nu flera skogsbränder på kommungränsen mellan Rättvik och Orsa. Blåsten ska enligt räddningstjänsten försvåra släckningsarbetet. Vid 16-tiden uppges bränderna vara under kontroll.

Vid 10.30-tiden på fredagen kom det första larmet om en brand mellan Rättvik och Orsa. Vid 15.30 uppger Räddningsregion Bergslagen att det rör sig om fyra bränder i samma område. Den största branden beräknas vara 600 x 800 meter. Två bränder ska vara 200 x 200 meter och en brand 100 x 100 meter.

Det ska handla om en inledningsvis kontrollerad eldning, där man senare tappat kontrollen. Det ska vara blåsigt på plats, vilket försvårar släckningen.

Sju stationer har varit med i släckningsarbetet och man har under eftermiddagen också fått hjälp från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Två helikoptrar har också hjälpt till med vattenbombning från luften.

Bränderna under kontroll

Under eftermiddagen har också brandflyget varit på plats för att lokalisera branden uppifrån.

Vid 16-tiden uppger Brandkåren Norra Dalarna att prognosen ser bättre ut.

– Vi har kommit runt bränderna, så läget ser positivt ut. Vi har haft stor hjälp av helikoptrarna, säger Johan Szymanski, räddningschef på Brandkåren Norra Dalarna. 

Är bränderna under kontroll?

– Enligt de som är där ute är svaret ja, säger Szymanski.

Vid 18.20 meddelar SOS Alarm att styrkor från tre stationer fortfarande är på plats.

– Branden är inte helt släckt ännu. Sedan kommer räddningstjänsten att stanna kvar på platsen för eftersläckning, förklarar Linda Forsberg, SOS-operatör.

Vid 20.30 har räddningstjänsten avvecklat och har endast en bil kvar, där personalen jobbar med bevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.