Foto: Västerdalarnas flygklubb

Skogsbrand på berg inringad – området vattenbombas

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden vid Jerkersbodberget mellan Leksand och Dala-Järna är nu inringad, men svårtillgänglig terräng försvårar släckningsarbetet.

– Det är en gammal brand som blossade upp igen idag vid middagstid. Det sprider sig snabbt, brandfronten cirka 200 meter, sa Mattias Ström, räddningschef i beredskap i Vansbro, under måndagen.

– Det är en väldigt otillgänglig terräng. Det är brant och tvärt så det är svårt att få upp vatten dit. Vi har försökt angripa den västerifrån, men nu angriper från annat håll där det ska vara lite bättre terräng.

Under tisdagsförmiddagen hade branden inringats. Då hade även helikopter anlänt för att vattenbomba området.

Släckningsarbetet gjordes först från marken

Mattias Ström berättade under måndagskvällen att allt släckningsarbete då gjordes från marken, då det inte gått att få tag på en helikopter, men att flygklubben i Dala-Järna bistod med ett flygplan för att ge brandmännen på mark en bättre överblick.

– Vi har nått fronten i stort sett och håller på att få fram mer material. Inom ett par timmar tror jag att vi kan ha gränsat av fronten. Det är inte under kontroll på något vis, men jag är försiktigt optimistisk, sa han vid klockan 21.20 på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.