”Det påverkar våra resultat så mycket, vi ligger ju inte på topp bland kommunerna i Sverige med skolresultat”, säger Anna-Lotta Gustafsson som går i nian på Domarhagsskolan. I videoklippet Foto: Anders Wiklund, TT/ Ellen Skogbergs, SVT

Skolelever rör sig för lite – ”Påverkar våra resultat”

Uppdaterad
Publicerad

Allt för många barn och unga rör på sig för lite. Det är vanligare att pojkar tränar regelbundet än att flickor gör det och bland 15-åriga tjejer är det bara nio procent som rör sig tillräckligt. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste rapport om skolbarns hälsovanor.

Landets 11, 13 och 15-åringar har i en enkät från Folkhälsomyndigheten svarat på olika frågor om sin hälsa. De allra flesta gillar sina liv och skattar sin hälsa som god, enligt rapporten, men samtidigt sitter många barn och ungdomar för mycket under sin vakna tid.

Få tjejer rör sig tillräckligt

Bland de 15-åriga tjejerna som tillfrågats är det bara nio procent som rör sig tillräckligt.

– Det är jättedåligt. Det påverkar våra resultat så mycket, vi ligger ju inte på topp bland kommunerna i Sverige med skolresultat och jag tror att det har mycket att göra med att vi inte är aktiva och att tröttar ut oss genom att sitta stilla, säger Anna-Lotta Gustafsson som går i nionde klass på Domarhagskolan i Avesta.

”Blivit bekväma”

De mest aktiva finns bland de 11-åriga pojkarna där 23 procent rör sig minst en timme om dagen, vilket är Världshälsoorganisationens rekommendation.

– Jag tror att vi har blivit ganska bekväma. Vi vet om att vi har våra idrottstimmar och jag tror att vi bara har vant oss med att det är där vi ska röra oss, säger Anna-Lotta Gustafsson.

Här nedan ser du Gisela Nyberg, forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan och Karolinska Institutet, tipsa om hur du kan få ditt barn att bli mer aktivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.