Skolläkare i Avesta anmäls till IVO för att ha gett läkemedel på fel grunder. Foto: Jessica Gow/TT /Claudio Bresciani/TT

Skolläkare i Avesta anmäls – ska ha gett elever läkemedel på fel grunder

Publicerad

Skolläkaren anmäls till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att en internutredning slår fast att läkaren behandlat elever med läkemedel som ”helt saknar stöd i vetenskap eller beprövad praxis”.

I anmälan, som gjorts av elevhälsan i Avesta kommun där läkaren är verksam, framgår det att skolläkaren behandlat ett ”betydande antal” elever med läkemedel ämnade för annat än det som läkaren ordinerade dem för.

Läkemedel skulle ge ”sociala glasögon”

Skoläkaren ska ha skrivit ut läkemedel mot depression och panikångest för att ”stabilisera det välbefinnande golvet” och öka minneskapaciteten och koncentrationsförmågan så att eleven ska ”se världen med sociala glasögon”.

Ett läkemedel mot högt blodtryck användes i syfte att sänka stress och i princip samtliga fall ska det saknats kontroll av puls och blodtryck inför och under behandlingen.

Specialistläkare kritiserar

Två utomstående specialistläkare har tagit del av skolläkarens läkemedelsbehandlingar. Den ena, en barnpsykiater, tar helt avstånd från skolläkarens agerande ”då de helt saknar stöd i vetenskap eller beprövad praxis. Den andra, en hjärtläkare, vänder sig mot att ge barn läkemedel som påverkar puls blodtryck i skolhälsovården och att kontrollerna brustit innan och under behandlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer