Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk bara hånskrattar åt oss” – Anna Eriksson från Sälens snöskoterklubb berättar om situationen på fjället. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Skoterbuset i Sälenfjällen värre än någonsin – vädjar om hjälp från polisen

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med snöskoteråkare som missköter sig i Sälenfjällen är värre än någon gång tidigare.

Det menar den lokala snöskoterklubben som nu vädjar till polisen om hjälp för att komma till rätta med snöskoterbuset.

– Folk bara hånskrattar åt oss när vi säger till dem, säger Anna Eriksson i Sälens snöskoterklubb.

Hon har 20 års erfarenhet av att guida snöskoterturister och hon jobbar även som fjällräddare i Sälenfjällen. Men hon har aldrig sett så många snöskoteråkare som bryter mot alla möjliga regler som de senaste helgerna.

– Katastrof. De kör i förbudsområden, i längdspår, gräver ner sig i skoterlederna med flit och kör sönder i terrängen så att det blir synbara skador. Ingen respekt längre, säger Anna Eriksson.

”Vi måste ha hjälp”

Hon har tröttnat på att försöka prata folk till rätta.

– Vi måste ha hjälp av polisen, säger hon.

– Jag skulle vilja ha polis på snöskoter hela tiden men vi har inte de resurserna. Det här är väldigt svårt att planera i förväg och vi kan ha tagit fel på helg, säger Lowe Hulterström som är kommunpolis i Malung-Sälen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.