Skrotambulans är helikopterbesättningens reservfordon

Uppdaterad
Publicerad

Helikopterbesättningen på Dalarnas ambulanshelikopter saknar en fullvärdig ersättningsbil om det av någon orsak skulle bli omöjligt att flyga med helikoptern. En bil finns visserligen där, men den är inte tillräckligt säker för att köra utryckningar med och därför får bilen inte använda blåljus och siréner.

Både väder och tekniska problem kan göra flygning omöjlig och då behöver personalen som är baserad ute vid Mora flygplats ett utryckningsfordon.

Nu ryter räddningschefen Johan Szymanski på Norra Dalarnas Brandkår till och begär att Region Dalarna snarast ger helikopterbesättningen, där både läkare och sjuksköterska ingår, en bättre bil att ha som reserv. Problemet blev uppenbart häromdagen när ett tekniskt fel på helikoptern gjorde det omöjligt att flyga till en trafikolycka. Det var en frontalkrock på E45 mellan Mora och Vansbro.

– Jag förstår inte varför de ska åka omkring i en gammal skrotambulans, säger Szymanski.

På Region Dalarna säger regionrådet Ulf Berg att han inte förstår varför Johan Szymanski har synpunkter på det här, och att det dessutom är ett lokalt problem bara för Mora.

– Jag fick ett brev ifrån honom i fredags och jag förstår inte riktigt vad han har med det här att göra. Professionen finns inom Region Dalarna och vi löser det här. Men frågan är om man ska skicka den här personalen till exempelvis en trafikolycka. Teoretiskt kan man göra det i närheten av Mora, men på andra ställen kommer andra ambulanser hinna fram snabbare.

Hör Szymanski och Berg själva kommentera frågan i klippen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer