Arkivbild.

Man avled efter kommunikationsmiss på lasarett

Uppdaterad
Publicerad

En man i 70-årsåldern som var inlagd på Falu lasarett med en lungskada, avled efter en kommunikationsmiss mellan olika avdelningar.

Händelsen inträffade i april, då mannen lades in på sjukhus efter ett fall i hemmet. Revbensfrakturer och en skada på en av mannens lungor konstaterades och ett lungdränage kopplades in. Trots besvär med dränaget beslutades det att man skulle vänta med åtgärd till nästa dag.

Mannen flyttades under natten från intensivvårdsavdelningen till kirurgavdelningen, vilket inte kirurgjouren enligt anmälan informerades om. Tre timmar senare hittades mannen i dåligt skick. Efter ytterligare en dryg timme avled mannen.

Händelsen har anmälts enligt lex Maria.

”Detta fall har en mycket tråkig utgång, vilket gör att vi är angelägna om att det görs en extern granskning för att se om det finns något kring rutinerna i omhändertagandet och övervakningen av patienten som kan förbättras. Därför väljer vi att göra en Lex Maria-anmälan”, säger Helena Hellström chefläkare Landstinget Dalarna i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.