Skulle opereras inom två veckor – dog när väntan blev över ett år

Publicerad

En man med urinblåsecancer fick vänta i över ett år på planerad operation som skulle ha gjorts inom två veckor. Nu gör Region Dalarna en Lex Maria-anmälan.

Mannen, som hade känd urinblåsecancer rekommenderades att operera bort urinblåsan, men får först testa en annan behandling, enligt region Dalarna. Den andra behandlingen gav inledningsvis god effekt, men vid en kontroll visade det sig att tumören återigen börjat växa. Då bokas en tid för operation och i operationsanmälan önskas att den ska göras inom två veckor.

Prioriteringen ändrades – mannen avlider

Av oklar orsak ändras prioriteringen i anmälan till tre månader för det aktuella ingreppet, enligt regionen. Och på grund av de långa väntetiderna inom urologin i regionen får patienten vänta på operation i över ett år.

När patienten väl får komma till operation har tumören spridit sig och han avlider några månader senare i sviterna av sin sjukdom.

– Läkaren hade på sedvanligt vis dikterat operationsanmälan och själva blanketten fylldes i av en medicinsk sekreterare. Någonstans i denna process ändrades prioriteringen. Samtliga involverade verksamheter har fått information om det inträffade och man har tagit fram en åtgärdsplan för att detta inte skall kunna hända igen, säger Roger Skogman, chefläkare.

Region Dalarna har gjort en lex Maria-anmälan till inspektionen för vård och omsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.