Foto: Arkiv

Skyddsjakt på varg i Djura återupptas

Publicerad

Skyddsjakten på vargen i Djura stoppades tillfälligt efter en överklagan. Efter några dagars jaktstopp får skyddsjakten återupptas igen. – Det kommer vi också att överklaga, säger Per Dunberg från Wolf Association Sweden.

Flera skyddsjakter utan resultat har utfärdats på vargen i Djura. Den senaste skulle ha löpt på mellan 29 oktober och 12 november.

Jakten har dock stått still under några dagar efter att organisationen Wolf Association Sweden, WAS, överklagade Länsstyrelsen Dalarnas beslut om skyddsjakten.  

Många turer

Förvaltningsrätten beslutade då att jakten skulle stoppas tillfälligt. Länsstyrelsen överklagade i sin tur det beslutet till kammarrätten som under torsdagen meddelade att skyddsjakten på vargen i Djura kunde återupptas.  

– Det gick väldigt väldigt fort den här gången,  säger Jonas Bergman från Länsstyrelsen naturvårdsenhet. 

Kommer överklaga igen

WAS är en organisation som arbetar för att rädda varg och andra rovdjur från förföljelse och utplåning. 

– Vi kommer naturligtvis att överklaga det här beslutet också, säger Per Dunberg, ordförande i WAS.  

– Förvaltningsrätten tyckte precis som vi att det var en onödig jakt på vargen i Djura, säger Per Dunberg.  

Organisationen WAS har en så kallad ”no kill” policy som innebär att jakt endast kan tillåtas på sjuka och skadade djur.

”Ingen rimlig anledning”

När det kommer till vargen i Djura anser WAS att skyddsjakten är onödig eftersom åtgärder har vidtagits efter angreppen på får i området. 

– Fåren har stängslats in och det har inte skett några angrepp sedan dess. 

– Då finns det ingen rimlig anledning till skyddsjakt, säger Per Dunberg. 

Snön underlättar jakten

Kammarrätten gick dock på länsstyrelsen linje och beslutade att skyddsjakten kunde återupptas direkt efter beslutet under torsdagen. Skyddsjakten får nu pågå fram till lördag. Den senaste tidens snöfall kan underlätta jakten på vargen. 

– Det är i många fall en förutsättning då man ser spåren i snön och kan även se om det rör sig om fler vargar, säger Jonas Bergman. 

I Stockholmstrakten har många skyddsjakter förlängts många gånger för att det är svårt att följa vargens spår enligt Bergman.

– Nu är det lättare att följa spåren i snön, säger han.  

Misstänker en varg

I Djuraområdet har tre angrepp på får konstaterats vilket är skälet till skyddsjakten. 

– Vi vet att det är en och samma varg som står bakom alla angrepp efter vi har kollat DNA från alla tre angrepp, säger Jonas Bergman. 

enligt Jonas Bergman misstänker länsstyrelsen att det handlar om en ensam varg. 

– Det kan vara en ensam varg eller ett ungdjur som tycker det är enklare att ta tamdjur än vilda djur, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.