Släckte bränder i shorts och tofflor – de ryckte ut när skogen stod i brand

Uppdaterad
Publicerad

Förutom alla brandmän så ställde inte mindre än 140 frivilliga upp för att försöka släcka skogsbranden i Torgås i somras.
– Jag tror att vi har den jargongen här i byn, att vi hjälper till när någon behöver det, säger Jonas Larsson från Lima som var en av de frivilliga.

Nästan direkt efter att den stora skogsbranden i Torgås brutit ut i mitten av juli kom, förutom alla brandmän, många frivilliga till området för att hjälpa till.

Jonas Larsson och några av hans kompisar från Lima var bland de första frivilliga på plats.

– Vi frågade om de behövde hjälp. Till en början var de inte så intresserade men sedan insåg de att det behövdes ändå, säger Jonas Larsson som sedan under hela första dagen hjälpte till med släckningsarbetet.

Branden spred sig

Trots mängder av professionell hjälp med helikoptrar och brandmän från många andra håll så spred sig branden flera gånger okontrollerat. Det behövdes mer folk och mer organiserat arbete. Och massor av frivilliga anmälde sig hela tiden.

– Det var av eget intresse men också för att hjälpa till. Men det kändes hopplöst ibland, säger Eva Edvinsson från Malung som efter sin frivilliga insats i Torgås funderar på att söka till brandman.

Starta klippet här ovan för att höra Jonas Larsson berätta om insatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer