Foto: SVT

Små grodorna – en engelsk nidvisa

Publicerad

Den sång och lek som kanske mest av alla förknippas med midsommar har inte någon svensk koppling från början – utan uppfanns under krig mellan fransmän och engelsmän.

Melodin till Små grodorna har sitt ursprung i en fransk sång, som användes av engelsmännen under napoleonkrigen som en nidvisa om fransmännen. I Sverige plockades melodin upp i slutet av 1800-talet, då folklekar ökade i popularitet.

– Man brydde sig inte så mycket om historiken utan det var mer fokus på leken, säger Maria Björkrot, antikvarie på Dalarnas museum.

Ingen utrustning krävs

Små grodorna är en så kallad sånglek. Liknande lekar har använts flitigt inom skolan under lång tid vilket bidragit till att etablera traditionen hos befolkningen enligt Maria Björkrot. Det är också underhållning som inte kräver några medel.

– Alla sånglekar kan du ställa till med överallt, och du behöver ingen TV och ingen uppkoppling. Kan man 3-4 stycken så kan man ju roa sig i tjugo minuter, säger Maria Björkrot med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.