Små skidanläggningar stänger i mildvädret

Uppdaterad
Publicerad

Vinterns mildväder ställer till problem för de mindre skidanläggningarna i Dalarna. Flera håller stängt tillfälligt, för att spara på den lilla snö som ändå finns.

Flera mindre skidanläggningar i länet drabbas av den snöfattiga vintern och de milda temperaturerna.

I Rättviksbacken har man tvingats stänga i väntan på minusgrader, det är kallare väder som krävs för att kunna spruta konstsnö från snökanonerna.

– Mildvädret i kombination med att vinden ligger på från den ännu öppna Siljan, gör att det tar hårt på snön i nedfarterna, säger Kersti Edenheim vid Rättviksbacken.

– Och vi vill komma igång så snart som möjligt, inte minst med tanke på dem som köpt säsongskort. De vill ju ha valuta för sina pengar.

Mindre backar

Även i Granbergsbacken i Leksand och Svärdsjöliften utanför Falun, är situationen den samma. Backarna håller stängt i alla fall torsdag, sen hoppas man på minusgrader.

– Vi stänger torsdag och fredag för att om möjligt kunna tillverka lite snö och lägga ut den, det verkar ju bli några minusgrader åtminstone på nätterna, säger Patrik Jansson i Granbergsbacken.

Svärdsjöliften

Även Svärdsjöliften är stängd några dagar. Här kommer man att jobba med backen så det ska gå att åka igen framåt helgen. Men det är inte mycket snö att arbeta med.

– Vi följer väderleksrapporterna varje dag och tittar efter kyla eller värme och så ser vi hur vi ska gå vidare utifrån det, säger Kalle Hansols, ägare av Svärdsjöliften.

Stora anläggningar

Flera andra mindre skidbackar i Dalarna har liknande problem. Men i fjällen, både i Sälen och i Idre är verksamheten igång. Även de stora låglandsanläggningarna Romme Alpin, Bjursåsbacken och Säfsen kör, även om inte alla nedfarter är öppna.

Se mer från Svärdsjöliften som nu stängd tillfälligt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.