Smedjebackensbor tar strid mot tvångsanslutning

Uppdaterad
Publicerad

Smedjebackens kommun har brutit mot lagen när man tvingat fastighetsägare att ansluta sig till det kommunala VA-nätet. Det hävdar sju fastighetsägare i byn Torrbo som anlitat en jurist för att få kommunen att ändra tidigare beslut.

Ett skäl för det kan vara att kommunen inte visat vad det är som gör tvångsanslutningen enligt paragraf sex i vattenlagen motiverad.

– I det här fallet finns det inga utredningar som visar vilken kvalitet som Barken har eller om det gått att lösa avloppsfrågan på de enskilda fastigheterna, säger miljöjuristen Jonas Christensen som tycker att det är skandal att inga beslutsunderlag tagits fram.

Kommunalrådet Fredrik Rönnäng håller inte med. Han säger att han och tjänstemännen studerat klagomålet och kommit fram till att det tagna beslutet är korrekt och enligt lagen.

Vattenresurshushållningsekologen Peter Ridderstolpe är kritisk till att kommunens argument för VA-utbyggnaden har varit att rädda Barken och sjöarna i området från övergödning. Det är helt fel, säger han. Sjöarna här är tvärtemot utarmade på näring, de lider näringsbrist, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.