Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningschefen berättar: Därför kan gräset lätt börja brinna på våren – tänk på det här

SMHI varnar för risk för gräsbränder i Dalarna – ”Tänk dig för vid grillning och eldning”

Uppdaterad
Publicerad

Kanske ett första vårtecken – den ökade risken för gräsbränder i det torra fjolårsgräset. För på fredagseftermiddagen har SMHI gått ut med en varning för ökad risk för gräsbränder i Dalarna. Det är 2021 års första som kan hålla i sig över helgen.

Under fredagseftermiddagen bedömer SMHI risken för gräsbränder i Dalarna som stor och har utfärdat en klass 1-varning. 

Snötäcket har försvunnit på vissa håll och det torra fjolårsgräset tittat fram. Det i kombination med sol och mer värme ökar risken för bränder. Varningen gäller hela länet, förutom dalafjällen, men främst sydost om Siljan i snöfria områden.

– Det kan vara väldigt lokalt och kan förändras snabbt, berättar Kamil Bialas, stf räddningschef på Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Räddningschefen: ”Tänk dig för vid grillning och eldning”

Under fredagen väntas sol och relativt varma temperaturer i länet och därav en ökad risk för gräsbränder. Vädret väntas även i helgen bli mestadels soligt så risken finns att varningen kommer att gälla även för helgen. Och räddningschefen uppmanar nu den som tänkt vara ute i skog och mark att vara försiktiga.

– Då får man tänka sig för. Det finns olika orsaker till gräsbränder. Grillning kan vara ett exempel, att man inte grillar på anvisad grillplats utan sitter i gräset med engångsgrill. Den sortens tillbud har vi varje år. Det kan också bli större bränder vid tillfällen där folk bränner kvistar och inte tänker sig för, det händer också varje år och i vissa fall leder det till att byggnader också brinner ner, säger Bialas och fortsätter:

– Människor brukar veta att det är risk för skogs- och gräsbränder under sommaren, men under februari och mars är det inte många som tänker på att det finns en risk, så då är man inte på sin vakt på samma sätt.
Följ SMHI:s varningar och förhöjda risker med gräsbränder här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer