Polisen uppmanar att ta det försiktigt på vägarna. (genrebild) Foto: TT

SMHI varnar för snöfall – polisens tips i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall. Det väntas runt 10 cm snö under torsdagen och hela länet berörs av varningen.

Nedan tipsar presstalespersonen på polisregion Bergslagen Lars Hedelin, om saker som biltrafikanter kan tänka på vid snöfall på vägarna:

• Ha bra däck på bilen och håll ordentligt avstånd.

• Om man skulle hamna i en kö se till att man har nåt käk i bilen, så att man står sig ett tag.

• Ha gärna med några filtar och några kläder som man kan ha på sig, om man blir stående länge.

• Överst i bagageutrymmet ska varningstriangeln ligga. Se till att den ligger överst i packningen. När man fått stopp på bilen är det viktigt att markera var man står.

• Alla har telefoner, se till att man kan ladda sin telefon. Om man hamnar i någon form av nöd så att man kan få kontakt med omvärlden.

• Vanligt sunt förnuft.

Definition för Varning klass 1 snöfall

Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar.

Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder.

Risk för halka på vägar.

Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.