Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Småfåglar misstänks ligga bakom de smittade katterna Foto: SVT Ylva Holmgren/TT

Smittade småfåglar bakom salmonella hos katter

Publicerad

Salmonella hos katter har ökat något i Dalarna. Smittade småfåglar misstänks vara orsaken.

Av 90 tagna prover i Dalarna från oktober i fjol till april i år visade sig 70 katter vara positiva med Salmonella, hittills. Vilket är något fler än vid samma tidpunkt i fjol då 68 katter fått smittan.

Smittbärare

Man misstänker att det är småfåglar som bär på salmonellabakterier och att katterna blir sjuka när de fångar smittade fåglar.

– Det man kan göra är att man håller en extra god hygien runt fågelbordet och att man är noga med att tvätta sina händer. Använd gärna plasthandskar vid rengöring av kattlådan, tipsar Lovisa Orleifson Smeby som är veterinär i Sundsvall.

Tänk på hygienen

Salmonella kan spridas mellan djur och människor. Man ska därför vara nogrann med hygienen kring en smittad katt. Barn och äldre med sämre immunförsvar är de som har störst risk att bli smittade.

SALMONELLA

Visa

Salmonella är en gramnegativ stavformad tarmbakterie som tillhör familjen Enterobacteriaceae.

Infektion med salmonella är en av våra mer kända och viktigare zoonoser (sjukdom eller smitta som kan spridas mellan djur och människa).

Infektion med salmonella sker vanligen oralt. Bakterien kan föröka sig i tarmen och orsaka skador på tarmslemhinnan med bland annat diarré som vanlig påföljd. Oavsett om en infekterad individ har symtom eller inte så kan bakterien utsöndras med avföringen. Nya individer kan smittas genom direktkontakt med smittad människa eller djur, eller indirekt via till exempel kontaminerade livsmedel eller kontaminerat vatten.

Smittspridningen underlättas av att salmonella kan överleva länge i omgivningen och under gynnsamma betingelser även tillväxa.

Salmonella regleras tillsammans med andra smittsamma sjukdomar i både svenska lagar, förordningar och föreskrifter samt i EU:s lagstiftning.

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer