Snabba cash – Maria från Sandarne är pennan bakom storfilmen

Publicerad

Nu är det premiär för filmversionen av boksuccén ”Snabba cash”. Och det är Maria Karlsson från Sandarne utanför Söderhamn som tagit sig an det svåra uppdraget att omarbeta Jens Lapidus bok till ett filmmanus.

Det är ingen blygsam debut hon gör som manusförfattare, Maria Karlsson. Boken ”Snabba cash” har blivit en enorm succé och författaren Jens Lapidus hyllades för sin förmåga att fånga språket och känslan i Stockholms undre värld. Och nu har alltså Maria gjort om det till ett filmmanus.

Handplockades från utbildningen
Maria Karlsson hade inte läst boken när hon blev handplockad från filmmanusutbildningen på Dramatiska Institutet. Producenten letade efter en ny och otippad författare, någon som kunde ge ett kvinnligt perspektiv till den grabbiga gangsterfilmen. Det var många erfarna manusförfattare som ville ha uppdraget, men valet föll på Maria från Sandarne.

Maria började att skriva manuset under sista terminen på DI. I ett och ett halvt år har hon filat och skrivit på det manus som nu blivit film.

– Det känns jättespännande, pirrigt och overkligt, säger hon. När man skriver är man så inne i jobbet att man inte tänker på hur det är, men nu ser man stora planscher över hela stan.

En annan värld
”Snabba cash” kretsar kring tre män i Stockholms undre värld och deras strävan efter makt, respekt och pengar. Inte helt lätt att skildra för den som inte är insatt, och en värld som är ganska långt ifrån Maria Karlssons uppväxt i Söderhamn.

– Det utspelar sig både i gangstervärlden och i överklassvärlden, det är avancerad dialog på många olika sätt. Men då får man ta in experter, folk som är duktiga som kan hjälpa till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer