Snart kan du sopsortera utanför husdörren

Uppdaterad
Publicerad

Snart är kanske överfulla återvinningsstationer ett minne blott. Nästa år ska nämligen en majoritet av hushållen kunna sortera förpackningar och papper i direkt anslutning till bostaden.

Kommunerna runt om i landet sitter som bäst och funderar på hur man vill att sopsorteringen av förpackningar och returpapper ska se ut framöver. Enligt en ny förordning från Naturvårdsverket ska 60 procent av hushållen inklusive fritidshus redan nästa år kunna sopsortera i direkt anslutning till bostaden. Det innebär i praktiken i en tunna utanför dörren.

Kommer man hinna detta redan under nästa år?

– Det är ytterst tveksamt, det är en väldigt tajt tidplan, säger Lisbeth Martinsson Skinnar, affärsområdeschef på Dala Vatten & Avfall som hanterar avfallet i Leksand, Rättvik, Vansbro och Gagnef.

Målet är att samtliga bostäder ska erbjudas den möjligheten att ha en tunna utanför dörren 2025.

Hör Lisbeth Martinsson Skinnar berätta mer i klippet ovan om vilka utmaningar som väntar i och med den nya förordningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.