Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Smittskyddsläkaren svarade på era frågor

Uppdaterad
Publicerad

Ingen testning för allmänheten, slopade rekommendationer om hemarbete och borttaget deltagartak för privata och offentliga tillställningar. Från och med onsdag lyfts merparten av de åtgärder som vidtagits för att minska spridningen av coronaviruset.

Klockan 11 på tisdag svarar Dalarnas smittskyddsläkare Helena Ernlund på era frågor om förändringarna. Ställ din fråga redan nu!

Snart släpps restriktionerna – här svarar Dalarnas smittskyddsläkare på era frågor

Pinnat inlägg

Tack för alla frågor. Chatten är nu avslutad och här nedan sparar vi nu de frågor som fått svar av Helena Ernlund.

Pinnat inlägg

Inga • Är ljusgult snor ett säkert tecken på infektion, eller kan det också bero på vaccination nyligen eller damm?

Hej!

Det troligaste är att snor beror på en infektion om du inte precis har vistats i en väldigt dammig miljö. Vaccinet gör dig inte snorig.

Pinnat inlägg

. • Vad kommer att gälla kring karantän och symtomfria personer.

Hej!

Se svar nedan.

Pinnat inlägg

Peter Timmerdöktorn Svensson • Bekräftad covid idag, vad gäller i morgon? För mig, min familj med tanke på ändringarna. Familjekarantän eller ej?

Du ska vara hemma i minst 5 d. Om du är feberfri och förbättrad sedan 2 d kan du därefter återgå till jobb. Din familj behöver inte vara hemma från skola och arbete om de inte har symptom. Om någon arbetar inom vård- och omsorg kan den personen behöva testa sig. Har du anhöriga som kan arbeta hemifrån är det bra, men de har inte "karantän".

Pinnat inlägg

Britta • Du har skrivit här ovan att vaccinationen skyddar 3-6 månader.
Det innebär att vi äldre, som fått spruta nr3 för mer än 3-4 månader sedan har väldigt lite skydd eller inget skudd alls.
Många andra länder ger en 4e spruta.
NÄR får vi spruta nr 4 i Sverige?

Hej!

Det ger ett skydd i minst 3-6 månader. Omikron har ju inte funnits så länge att studier har hunnit ge svar på om det skyddar längre, men sannolikt har du ett bra skydd mot allvarlig infektion i minst 6 månader. FoHM har inte bestämt om, till vilka och när en fjärde spruta ska ges. Men det kan absolut bli aktuellt till sköra grupper framöver.

Pinnat inlägg

Tis • Såg igår att skyddet efter Astra-vaccinet verkade vara borta efter 4 månader. Fick 2 Astra, april och juni, och den tredje sprutan (Biontech) i november. Hur "säkert" beräknas mitt skydd vara?

Hej!

Det går inte att säga exakt men studier från Storbritannien där man har vaccinerat väldigt mycket med Astra visar att du har ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död.


Pinnat inlägg

Orolig • Om en anhörig kommer hem från en utlandsresa utanför Europa hur ska man då bete sig om man är sambo? Ska hen testa sig på flygplatsen vid hemkomst, om det fortfarande går. Eller hur ska man göra så hen inte smittar mig?

Hej!

Man har tagit bort kravet på testning för svenska medborgare som är symptomfria och kommer hem efter utlandsresa, oavsett var man har varit. Detsamma gäller familjemedlemmar. I nuläget är det inte större risk att smittas utomlands än i Sverige.

Pinnat inlägg

JE • Hej. Görs det några mätningar på virushalterna i avloppsvattnet i Dalarna? Vore väl ett enkelt sätt att hålla koll på om smittan är på väg upp eller ner? Verkar ju funka bra som indikation på andra ställen. Vore ju också intressant att följa utveckling t.ex i fjällen under sportlovet. Går ju också att se vilka varianter som är i omlopp och spåra förändringar i mixen och analysera i efterhand osv.

Hej!

Nej, det görs inga mätningar i avloppsvattnet här. Håller med om att det verkar vara ett bra sätt att följa smittspridningen, särskilt nu när inte alla som har symptom testas.

Pinnat inlägg

Ylva • Hej. Jag och min man pensionärer och trippel vaccinerade. Kan vi nu låta våra barn och barnbarn övernatta hos oss. Barnen också trippelvaccinerade och de har dessutom nyligen haft covid. Barnbarnen vet vi ju inte om de också haft då de inte testats.

Hej!

Ja det tycker jag att ni kan. De ska förstås inte komma om de har symptom.

Pinnat inlägg

mamma • Tidigare var det sagt att barn i skola och förskola ska vara symptomfria 48h innan de får återvända till skolan. Gäller detta även från onsdag, eller är det "vanliga" förkylningsregler som gäller från och med onsdag?

Hej!

Det blir "vanliga" förkylningsregler. Barnet ska vara utan feber, ha förbättrats och orka återgå till förskolan. Det är ok om lättare förkylningssymptom finns kvar, men diskutera med er egen förskola så att ni är överens.

Pinnat inlägg

Helena • Om smittkurvan börjat plana ut och t.o.m. börjat sjunka (många har redan nu smittats med Omicron) så bör väl kurvan sluta den nedgående trenden när restriktionerna släpps!? Detta kan omöjligtvis enbart vara av ondo?! Ju fler som haft, har och får Omicron nu, desto lugnare bör det ju bli i höst rimligtvis?

Hej!

Ja, det finns en risk att smittspridningen ökar när restriktionerna släpps och kontakter mellan människor ökar. Eftersom omikron är så smittsamt smittas många. Det, tillsammans med att många tar dos 3 kan leda till flockimmunitet, och att det, som du säger, blir lugnare i höst. Men dels så vet man inte hur länge immuniteten håller i sig (troligen ungefär lika länge som tidigare: 3-6 månader) och dels kan man inte veta om det kommer en mer smittsam variant. Man ska heller inte glömma att även omikron kan ge allvarlig sjukdom ibland, i synnerhet om man är ovaccinerad.

Pinnat inlägg

Erika • Om man precis haft konstaterad Covid, bör man då vänta med dos 3? Fick positivt testsvar dagen innan jag skulle ha tagit dos 3.

Hej!

Vi och Folkhälsomyndigheten rekommenderar ändå att du tar din dos 3 när det är dags för den. På så sätt får du det bästa skyddet.

Pinnat inlägg

Bodil • Jag har två frågor.
1. Finns några preliminära bedömningar av hur lång tid 3 doser av Pfizers vaccin skyddar mot svår sjukdom? Givet att inga "elakare" varianter av viruset dyker upp förstås.
2. Hur kan det vara tillåtet att sälja antigentester när dessa, enligt de flesta bedömare, inte är tillförlitliga? Det är ju verkligen att invagga människor i falsk trygghet och öka smittan i samhället.

Hej!

Studier pågår kring hur länge 3 doser skyddar mot omikron. Hittills bedömer man att det skyddar väldigt bra mot allvarlig sjukdom och död i minst 3 månader, sannolikt längre.

Antigentestning kan invagga i falsk säkerhet precis som du skriver, eftersom det är större risk att de ger ett falskt resultat (de kan visa att du inte har covid trots att du har det). Därför ska du stanna hemma tills du är feberfri och mår bättre om du har symptom, oavsett om antigentestet är positivt eller inte. De kan vara av nytta i vissa situationer, t ex vid smittspårning av vård- och omsorgspersonal som inte har symptom.

Pinnat inlägg

Dalagirl • Hej! Jag undrar hur vi som är ovaccinerade men precis har haft covid nu (troligen omicron) ska förhålla oss nu när restriktionerna släpps? Man ska ju självklart hålla avstånd osv. men vi borde ju ha lika bra immunitetsgrad som en som inte haft smittan nu men är vaccinerad? Vore mycket tacksam för svar kring detta då man bara pratar om att ovaccinerade ska ha särskilda restriktioner oavsett om de nu haft smittan eller inte.

Hej!

Det som gäller formellt är det FoHM skriver, d v s att man som ovaccinerad bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus,
särskilt om man är i riskgrupp. Men om man har haft covid så har man ett bra skydd mot ny infektion i flera månader i minst 3 månader, troligen längre.

Pinnat inlägg

Lova • Kommer vi som jobbar inom äldreomsorgen fortfarande bli tvungna att bära visir?Är fullvaccinerad.

Hej!

Tills vidare rekommenderar vi det, men vi kommer att ta ställning till om det behövs när smittan börjar gå ner.

Pinnat inlägg

Bm • Tester som man köper själv eller som finns på arbetsplatsen hur tillförlitliga är dom? Varit/är sjuk för andra gången med covidsymtom.

Hej!

Det går inte att svara enkelt på det. Generellt så är alla självtester mindre tillförlitliga än PCR-test. Det beror på att den sjuka behöver ha mer virus för att testet ska bli positivt. Men det kan finnas ganska stora skillnader mellan företag och man kan inte helt lita på de siffror på prestanda testföretagen själva anger. De är ofta överdrivet positiva. Få tester är testade av oberoende laboratorier. Det man får gå på är det Folkhälsomyndigheten skriver i sin rekommendation om dessa tester. Testerna ska vara CE-märkta, ha en känslighet på minst 90 % och en s k specificitet på minst 99 %.

Pinnat inlägg

orolig anhörig • Jag undrar hur alla personer i riskgrupp ska kunna känna sig trygga? Både de som har underliggande sjukdomar och som nu måste återgå till sina arbetsplatser och våra äldre? Törs vi umgås? Hur säkert är det att vaccinet funkar?

Hej!

Inget vaccin är 100 %-igt men du har ett väldigt bra skydd mot allvarlig covid (inklusive mot omikron) och död efter 3 doser vaccin. Efter 3 månader har man ett lägre skydd mot lindrig covid p g a omikron men fortfarande ett bra skydd mot allvarlig covid.

Pinnat inlägg

Anders • Mellan dos 2 och dos 3 gick det styft nio månader och ett antikroppstest visade ett lågt värde = dåligt skydd mot covid. Nu hör vi att sköra/smittkänsliga personer behöver en fjärde dos. När och var kan man få den?

Hej!

Vissa personer med kraftigt nedsatt immunförsvar kan behöva en fjärde dos. Det gäller speciella grupper som t ex transplanterade. Om det är aktuellt för dig så får du reda på det av din läkare.

Pinnat inlägg

Ludvig • Hej,
jag undrar hur detta kommer att påverka reglerna när det gäller hur länge barn i skolan måste stanna hemma efter sjukdom?
På sistone och så sent som idag har en lärare i Falu kommun sagt att en elev i Falu kommuns grundskola måste stanna hemma en vecka efter att ha haft förkylningssymptom?
Kommer lättnaden i Corona restriktioner innebära att reglerna går tillbaka till vad som brukar vara vedertaget att man kan gå till skolan direkt när man inte har några symptom?
Från och med när kommer skolan att acceptera lättnaden?
Det är nämligen så att det gäller min egen son som tycker mycket om sin skola och han blir ledsen över att vara tvungen att stanna hemma länge och missa roliga aktiviteter och sociala relationer i skolan även om han känner sig frisk.
Mvh
Ludvig

Hej!

V g se svar till mamma kl 20.01. Detsamma gäller alla, inte bara förskolebarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet