Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sätts fällor som ska locka granbarkborren upp – följ med till skogarna utanför Vansbro. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Snart svärmar granbarkborren – nu görs mätningar av skadeinsekten i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

När vårvärmen stiger vaknar granbarkborrarna till liv. Skadeinsekten kan orsaka stora skador i skogen och nu sätts årets fällor upp för att mäta populationen av granbarkborrar.

Granbarkborrar angriper både nedblåsta och stående granar och kan orsaka stora skador i skogen. De finns i hela landet men mängden kan variera kraftigt geografiskt och från år till år.

– Här i Dalarna har vi till exempel många granbarkborrar i våra mätfällor i Vansbro men ändå inte många angrepp. Medan man i Smedjebacken har väldigt stora problem med granbarkborren, berättar Magnus Hedspång som arbetar som skogskonsulent vid Skogsstyrelsen.

Livskraftig skog mindre utsatt

Granbarkborrens svärmning brukar inträffa i månadsskiftet april-maj i södra Sverige, mitten av maj i mellersta, och månadsskiftet maj-juni längst i norra delarna av landet.

Men hur mycket granbarkborrar det blir påverkas inte bara av mängden djur utan även av skogens livskraftighet.

– Hur skogen mår spelar lika stor roll som antalet granbarksborrar i landskapet. Granar mår dåligt i varmt väder medan granbarkborrar frodas i det vädret.

I videon: Följ med till skogar utanför Vansbro när Magnus Hedspång sätter upp fällor för att kunna mäta granbarkborrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer