Snö i sikte – dags att sätta på vinterdäcken

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte länge sedan som det var 20 grader varmt och brittsommar. Men nu är snön på väg – och det är högtryck på bilverkstäderna, där många vill sätta på vinterdäcken.

Vintern kan kännas långt bort men väderprognosen säger att snön är på väg hit och väntas falla i slutet av veckan. Och på en av bilverkstäderna i Falun är däckbytet redan i full gång. 

– Om vi tittar på det antal hjul vi förvarar åt kunder så har vi bytt ungefär 40 procent, vi har alltså 60 procent kvar och det är ganska många, säger Lars Johansson som är ansvarig vid bilverkstaden.

Så det är nu ni har som mest att göra?

– Ja, det är det.

Fler vill ha hjälp

Och enligt Lars Johansson så är det allt fler som väljer att åka in till verkstaden för att få sina däck bytta.

– De är nog så att folk mer och mer lämnar bort bilen, för hjulen på bilarna blir större och tyngre och det finns inga reservhjul eller domkrafter i bilarna, så man vill ha hjälp, säger Leif Johansson.

”Blir nog lite panik”

Kan det bli mycket att göra för er nu om snön kommer i veckan?

– Det beror på, kommer det två decimeter blötsnö blir det nog lite panik men annars kommer det nog att vara en ganska jämn ström, säger Lars Johansson.

Vinterdäck

  • Ditt fordon ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december–31 mars om det är vinterväglag.
  • Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. De ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta med M och S.

Dubbdäck

  • Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.