Socialdemokraterna (S): ”Det finns inga enkla, snabba lösningar”

Uppdaterad
Publicerad

Så svarar Socialdemokraterna på SVT Dalarnas frågor om de långa köerna till BUP i Dalarna.

1. Hur tycker du och ditt parti att den psykiatriska vården för barn och unga fungerar i Dalarna?

  • Den fungerar bra, men köerna är fortfarande för långa. Barn och unga ska inte behöva vänta så länge på vård. Vi vet att om det är viktigt att möta unga människors behov tidigt för att öka jämlikheten i hälsa för hela samhället. Behoven ska alltid stå i centrum för vården. 
  • BUP Dalarna jobbar för ökad tillgänglighet och under slutet av året 2017 såg siffrorna för väntan till första besök bättre ut än på länge. Man klarade den lagstadgade vårdgarantin om 90 dagar till första besök till 99 %, här ligger vi i Dalarna över riket. För 2018 ska arbetet för med att leva upp till den förstärkta vårdgarantin intensifieras.
  • Under en tioårsperiod har antalet aktuella patienter i BUP Dalarna ökat markant från 2 100 patienter till cirka 3000. I kombination med att inflödet av remisser ökat med 20% under 2016 har det blivit allt svårare att rekrytera rätt utbildad personal. Det har lett till långa väntetider, både till första besök och behandling. Det är ett problem som Dalarna delar med resten av Sverige.

2. Hur tycker du och ditt parti att man ska göra för att korta köerna till BUP?

Det finns inga enkla, snabba lösningar. Behoven har ökat kraftigt under en relativt kort tidsperiod och det ställer höga krav på våra verksamheter. Det krävs många olika åtgärder för att möta de behov som finns. Det enskilt viktigaste är att arbeta långsiktigt med kompetens och bemanning. 

Under det senaste året har en rad insatser gjorts för att förbättra situationen. Bland annat har BUP: 

  • Frigjort mer tid för patientbesök/behandling genom att delar i BUP:s utbud har centraliserats och förlagts på länsnivå i Falun. 
  • Inrättat akutteam i Falun, vilket har lättat på trycket på öppenvården. Akutteamet samordnar insatserna runt patienten och vid behov kan patienten erbjudas en insats upp till tre samtal, det vill säga innan fortsatta insatser vid öppenvårdsmottagning tar vid.
  • Samtalsgrupper som riktar sig till barnen och ungdomarna. 
  • Internet-KBT.
  • Kapat köerna till neuropsykiatriska utredningar genom att köpa in externt, där vi också tilldelat extra medel. 
  • Samlat insatserna för barn och unga med ADHD och autism i en gruppkatalog för hela länet och satsat på ett utbud av olika gruppinsatser. En del insatser finns nära på ”hemmamottagningen” och andra insatser såsom kurser och information samt mer specialiserade gruppinsatser kan ske på länsnivå.  
  • Jobbar smartare med att samordna över länet, bl. a gällande remisskonferens, länsgemensam telefonrådgivning från Falun, ett akutteam för ökad tillgänglighet, gruppkatalog med insatser som är samlade över länet och Internet-KBT samt andra specialiserade gruppinsatser (färdighetsträning, DBT och depressionsgrupp för familjer). 

Vi måste också se över hur vi organiserar vården för att varje patient ska få den bästa vården efter behov. Antalet patienter med psykisk ohälsa ökar kraftigt, men psykisk sjukdom ökar inte. Det är olika saker och det spelar roll för vilken vård som är bäst. Alla behöver inte psykiatri, utan vi kan se att många får bäst hjälp i primärvården, via samtalsterapi till exempel.

Samtalsmottagningarna för barn och unga är väldigt viktiga, och vi behöver samarbeta nära med kommunernas elevhälsa och se till så barn och unga får insatser tidigt. 

3. Om ni vill satsa mer pengar på BUP – behöver man i så fall dra ner på något, i så fall vad?

  • Det är inte i första hand pengar som är problemet – utan fler medarbetare med rätt kompetens. Det är brist på läkare och psykologer.
  • BUP i Dalarna har under 2017 lyckats med rekrytering och läget i verksamheten ser betydligt bättre ut än 2016 då det var allvarlig kris, men man är inte i mål ännu utan det finns fortsatta bekymmer med att hitta rätt kompetens, ett bekymmer vi i Dalarna delar med hela vårdsverige. 

Här kan du läsa alla partiers svar på SVT Dalarnas frågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.