Socialtjänsten i Hedemora kritiseras på flera punkter gällande barnutredningar. Bilden är en genrebild. Foto: Claudio Bresciani, TT/Vilhelm Stokstad, TT

Socialtjänst får kritik för bristande barnutredningar

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserar efter en granskning socialtjänsten i Hedemora för att en rad utredningar om barn som berörts av familjevåld blivit onödigt utdragna. Dessutom hittades ett fall där våld mellan syskon inte hade utretts, trots att utredning är obligatorisk vid familjevåld.

Detta framgår av ett beslut från Ivo gällande hur socialnämnden i Hedemora handlägger ärenden som gäller vuxna och barn som kan ha utsatts för våld eller andra övergrepp från närstående och barn som kan ha bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot närstående.

Ivo pekar på flera brister i verksamheten, bland annat anser inspektionen att socialtjänsten i Hedemora inte alltid har inlett utredning utan dröjsmål då de fått kännedom om att ett barn kan ha blivit utsatt för – eller bevittnat våld.

Nämnden ska i dessa fall, utan dröjsmål, inleda en utredning om barnets behov av stöd och hjälp, enligt lagen.

Utreds inte tillräckligt snabbt

Ivo pekar även på en brist i att utredningarna inte har bedrivits skyndsamt samt att utredningarna inte har avslutats inom fyra månader. De har inte heller fattat beslut om förlängd utredningstid, enligt Ivo.

Utredningen ska bedrivas skyndsamt och vara slutförd senast inom fyra månader. Finns det särskilda skäl får socialnämnden besluta att förlänga utredningen för viss tid, enligt Ivos beslut.

”Anmärkningsvärt”

Ivo bedömer även att det finns brister då socialtjänsten inte alltid har bedömt om det finns risk för att ett barn kan utsättas för ytterligare våld – eller bevittna ytterligare våld. I fyra av de sex utredningar som Ivo granskat saknas en sådan riskbedömning.

Ivo anser att det är anmärkningsvärt, då det i vissa utredningar inte framgår om våldet faktiskt upphört.

Saknar rutiner om våld i nära relation

Ivo bedömer dessutom att det är en brist att det saknas fastställda rutiner för hur ett barn ska tas om hand och stödjas om en förälder har avlidit till följd av våld. Vid intervjuer med ledningen kom det fram att en sådan rutin inte ens finns upprättad.

Ivo ser även en brist i att socialtjänsten saknar fastställda rutiner för hur skyddade personuppgifter ska hanteras. De intervjuade i ledningen menar att personuppgifterna skyddas i det löpande arbetet, men att det inte heller finns någon rutin för hur skyddade personuppgifter ska hanteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer