Söker superhjältar till vården

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Dalarna söker nu superhjältar för att klara bemanningen i sommar. En annorlunda sätt att locka personal, på en allt tuffare vårdmarknad.

Det ser mer ut som en bioaffisch än en platsannons när landstinget Dalarna nu söker sommarvikarier, eller ”nya superhjältar” som man säger. Och filmen som landstinget gjort ska förhoppningsvis locka nya sjuksköterskor, undersköterskor och annan personal.

– När vi fick uppdraget att göra sommarens vikariekampanj insåg vi att vi måste göra något som sticker ut, något som de vi vill rekrytera ska se. Det är hård konkurrens om vårdpersonalen, säger Johanna Blavier som är kommunikationschef på Landstinget Dalarna.

Har bekostat själva

På bara några dagar har superhjälte-filmen setts av 57 000 personer på Facebook och den finns också på andra sociala medier. Och den ska enligt Johanna Blavier inte ha kostat landstinget något, då man producerat den själv.

Måste få in vikarier för att klara sommaren

För att klara sommarbemanningen krävs det att landstinget lyckas få in vikarier. Och det är inte bara läkare och sjuksköterskor som saknas, utan det är även brist på undersköterskor.

– Ja, det är så, vi har brist på nästan alla personalkategorier, säger Johanna Blavier. Förhoppningsvis ska den här kampanjen bidra till att vi kan rekrytera fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.