Skådespelare sökes

Uppdaterad
Publicerad

Unga talanger söker skådespelare till sina filmer.

Under lördagen slås dörrarna upp till audition i Falun, när unga talanger ska casta skådespelare till sina egna filmer. Det är talangprogrammet vid Film i Dalarna som står bakom projektet som ska hjälpa ungdomar som vill arbeta med film.

– Jag hoppas att det kommer bra skådespelare. Vi får hoppas att det finns många talanger häromkring, säger Robin Lindkvist, som kommer från Stora Skedvi. Precis som de andra som antagits till Film i Dalarnas talangprogram hoppas han på en framtid inom filmbranschen.

-Efter det här ska jag börja med mitt nästa projekt, som är en musikal, säger Robil Lindkvist.

Helst vill han jobba som regissör men manusbiten intresserar honom också.

– Jag har ett driv och ett intresse, och jag tror att jag är bra på att ta hänsyn till andra, och lyssna på deras idéer också, säger han.

SaraKlara Hellström har bott i Falun i åtta år, men har nu flyttat till Halmstad, där hon läser på estetprogrammet på gymnasiet.

– Jag hoppas att jag blir en framgångsrik regissör och manusförfattare. Jag tycker det är väldigt kul att kombinera de två områdena, säger SaraKlara.

– Det roliga med att göra film är att man träffar så många människor i olika åldrar, allt, från fem år till 80 år. Alla har roligt tillsammans och brinner för samma sak. Det tycker jag är väldigt roligt, säger hon.

Jonathan Persson, från Mockfjärd, har redan hunnit plugga vid Sydney Film School. Nu hoppas han att kortfilmen han producerar med stöd från Film i Dalarnas talangprogram, ska bli ett genombrott i karriären.

– Jag är inte så bra på att berätta i ord, eller att skriva, men när jag berättar med film så fungerar det, säger Jonathan, som har hållit på med film sedan han var 14 år.

– Det finns inget annat som lockar än filmens värld, säger Jonathan Persson.

Genom talangprogrammet får ungdomar chansen att gå på filmfestivaler, lyssna på gästföreläsare, få coachning, samt ekonomiskt och tekniskt stöd. Men en stor del handlar också om att hjälpa varandra.

– Det är väldigt bra att kunna kritisera varandras manus. Hemma säger de bara ”vad duktig du är”, men det hjälper inte till alls, säger Jonathan Persson.

– Det är roligt att få chansen att göra ett lite större projekt nu. Jag tror inte att jag hade kunnat göra det här lika stort på egen hand, säger han.

Under lördagen hålls alltså audition för att rollbesätta filmerna, och den är öppen för alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.