Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Solceller och fel fasadfärg – bygge av äldreboende i Säter stoppat Foto: SVT

Solceller och fel fasadfärg – bygge av äldreboende i Säter stoppat

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av ett särskilt boende för äldre i Säter har stoppats. Det är länsstyrelsen som anser att det inte följer detaljplanen för Säter.

Säters kommun har beviljat bygglov för äldreboendet, men grannarna menar att bygglovet inte överensstämmer med vad som krävs i detaljplanen. Därför har grannarna överklagat till Länsstyrelsen Dalarna som nu stoppat bygget och skickat tillbaka ärendet till Säters kommun för vidare handläggning.

Inte tillräckligt mycket falurött

Detaljplanen kräver att husen ska målas i Falu rödfärg, och det har kommunen också tänkt – på utsidan av huset. Men på den innergård som skall finnas för de gamla ville man ha en ljusare kulör. Man ville även lägga solceller på taket, trots att detaljplanen föreskriver att det ska vara tegelpannor och inget annat.

– Nu finns det finns två vägar att gå, säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).

– Antingen att begära dispens för de saker som inte blivit godkända. Eller att man ändrar det så att de följer riktlinjerna. Det är den vägen man vill gå, även om det kommer att kosta mer skattepengar för säterborna och dra ut på tiden innan de gamla får flytta in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer