Bilden är från en annan övning i Försvarsmakten. Foto: Johan Nilsson/TT

Soldat från Dalarna stred för Ukraina – kan förlora jobbet i Försvarsmakten

Uppdaterad
Publicerad

En soldat från Dalarna, anställd vid Skaraborgs regemente P 4 i Skövde, åkte i våras till Ukraina för att tjänstgöra som frivillig soldat för Ukraina. Nu riskerar han att förlora anställningen i det svenska försvaret.

Kompanichefen vid P 4 fick i slutet på mars reda på ryktesvägen att soldaten hade rest till Ukraina för att tjänstgöra som soldat, och kompanichefen fick kontakt med soldaten som bekräftade detta.

Då vädjade kompanichefen om att soldaten snarast skulle ta sig hem till Sverige, men soldaten valde istället att stanna kvar och fortsätta att tjänstgöra i Ukrainas försvarsmakt. Det framgår av en anmälan till försvarets personalansvarsnämnd.

Problematiskt att arbeta för flera länder

Skaraborgs regemente hänvisar till en förordning som anger att tjänstgöring vid utländsk försvarsmakt inte är förenligt med att samtidigt ha en anställning i den svenska försvarsmakten. Därför vill de nu att personalansvarsnämnden ska pröva möjligheten att avsluta anställningen.

Soldaten meddelade flera månader senare, i juli, att han nu var hemma i Sverige igen.

Håller inte med arbetsgivaren

Uppdatering 4 oktober 2022:

SVT Dalarna har varit i kontakt med soldaten som inte tycker att Försvarsmakten har skött hans fall snyggt.

– Jag tycker att jag har ställt upp för mänskliga rättigheter, förklarar han.

Soldaten tycker att Försvarsmakten skulle ha bjudit in till samtal med honom och gjort en ny säkerhetsbedömning efter att man rett ut saker, innan de anmälde honom till personalansvarsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna och kriget i Ukraina

Mer i ämnet