Somalia till bandy-VM

Uppdaterad
Publicerad

Om bara en och en halv månad ska Somalias landslag i bandy spela VM i ryska Irkutsk. I kväll spelas första träningsmatchen – en utmaning för ett gäng som nyligen aldrig hade stått på skridskor.

– De har bestigit enorma berg, men till de lagen vi ska möta i VM är det lång väg att gå fortfarande. Det är det som kan vara svårt när vi börjar spela matcher, att vi kanske inte når hela vägen fram. Men man lär titta på sin egen utveckling och jag hoppas att vi kan göra det, säger Per Fosshaug, förbundskapten och huvudtränare för Somalias landslag i bandy.

Gävledala: Somalisk bandy

Den 27 januari gäller det. Då spelas första matchen mot Japan. Nu jobbas det stenhårt på att hinna fixa visum till alla för att kunna resa in i Ryssland. Och samtidigt ska tekniken slipas och formen toppas.

– Det finns mycket vilja när vi spelar, men förmågan finns inte riktigt. Kopplingen mellan hjärna, muskler och ben sitter inte på plats ännu. Men de har mycket bättre skydd nu och kan ramla bättre än i början, då gjorde de sig illa för mycket, säger Per Fosshaug.

– Snart kan alla bromsa, och det är ju bra, tillägger han.

Fått internationell uppmärksamhet

Det somaliska bandylaget i Borlänge har väckt stor internationell uppmärksamhet och nyheten har spritts i tidningar som Wall Street Journal och även nått fransk press. På plats i Borlänge bevakar brittisk Channel 4 News och Franska TV2.

– Jag blev intresserad eftersom det var mer än en sportnyhet. Det är en berättelse om social integration, och invandring är en stor politisk fråga i England. Den här historien handlar om mer än att bara vinna eller förlora, och det gör den till en perfekt sportstory tycker jag, säger Keme Nzerem, sportjournalist på Channel 4 News.

Bra stämning i laget

– Det har varit roligt, jättebra och spännande. Man njuter av den tiden man är på isen, säger 17-åriga Hassan Farah.

Spelarna i laget är mellan 16-29 år. Den 25 januari går flyget till Sibirien.

–  Det betyder mycket för mig att få representera mitt land för första gången, ett afrikanskt land i bandy-VM liksom… det kommer att bli roligt, säger Ahmed Deeq.

–  Det känns som att jag drömmer, jag kan inte tro att vi fortfarande ska spela VM. Men det känns skönt och roligt att få representera sitt land. Jag är stolt, säger Mohamed Ahmed.

Träningen på isen går med varierande succé, men engagemanget går inte att ta miste på.

– Det var lite skämmigt tycker jag, alla var bättre än mig under första ispasset, men nu går det bra tycker jag, säger Mohamed Ahmed.

Nu laddar laget för VM.

– Jag tror att vi kommer att göra några mål i alla fall, säger Hassan Farah.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Somalisk bandy

Mer i ämnet