Laget packar för VM

Uppdaterad
Publicerad

Nu åker de till bandy-VM i Ryssland med ett nytt och hittills hemligt vapen i truppen.

Det var nära att Ryssland i sista stund stoppade det somaliska bandylaget från Borlänge. Det positiva förhandsbeskedet från Ryssland när det gäller visum drogs plötsligt in.

– Det är ganska oroligt i Ryssland just nu med bland annat självmordsbombare och att det är OS på gång. Och så är det ett gäng muslimska bandyspelare som ska dit. Och Ryssland vill på något sätt markera känns det som, säger initiativtagaren för hela det somaliska bandyprojektet Patrik Andersson till SVT Gävledala.

Andersson fick blixtsnabbt agera för att inte hela projektet skulle haverera. Det blev ett besök under torsdagen på den ryska ambassaden i Stockholm. Därefter verkar problemet återigen vara löst.

– De har gjort betydligt mer mot oss än vad de har gjort mot det svenska bandylandslaget. Men nu känns det som att vi är överens.

Efter bara åtta månaders träning från ett absolut nolläge finns det förstås fortfarande stor utvecklingspotential för de flesta spelarna. Men nu drar man fram ett trumfkort. Det hemliga vapnet är en somalisk kille som spelar proffesionell hockey i Kanada. Han landade i Stockholm på fredagen och kommer att ansluta till truppen när de kliver på flyget till Ryssland.

Det betyder att allt ser bra ut nu, men det höll på att trassla till sig rejält igår.

Under torsdagskvällen träffades laget för att packa inför VM-äventyret i ryska Irkutsk för redan under lördagsmorgonen bär det av. Och det blir ett äventyr av sällan skådat slag. Inget afrikanskt land har någonsin tidigare ställt upp i ett bandy-VM och därför har integrationssatsningen i Borlänge väckt nyfikenhet och medial bevakning över hela världen. Bland annat har det blivit tv-reportage i den amerikanska nyhetskanalen CNN och i det arabiska tv-bolaget Al-Jazeera.

Det somaliska bandylandslaget ställer upp i VM:s så kallade C-grupp för nyare bandylandslag.

En av de största utmaningarna för de somaliska bandyspelarna från Borlänge blir att kunna hantera den Sibiriska kylan med dagstemperaturer kring 22 minusgrader de närmaste dagarna, enligt prognoserna.

– Jag är inte nervös inför matcherna. Jag är bara nervös inför kylan. Det blir svårt att hantera, säger bandyspelaren Ahmed Abhu Hussein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävledala: Somalisk bandy

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter