Sörsjön – Massiv demonstration för vattenkraftverk

Publicerad

Byborna i Sörsjön gick under tisdagen man ur huse för att demonstrera för att få bygga ett vattenkraftverk i Fuluälven i Västerdalarna.

Det var med anledning av att Miljödomstolen under tisdagen höll förhandlingar i Sörsjön, som demonstranterna passade på att göra sig hörda för en återuppbyggnad av det gamla kraftverket i Ejforsen i Fuluälven.

Extremt skyddad älv
Miljön och älven är extremt skyddad och det finns en lag på att det inte får byggas några vattenkraftverk i Västerdalälvens vattensystem norr om Vansbro. Transtrands besparingsskog har trots det, i åratal försökt få tillstånd till att rusta och sätta igång kraftverket som varit nedlagt i snart 30 år.

– Ja, det har varit en enorm motbacke i det här, men vi har kommunen med oss och lokalbefolkningen, liksom fiskevårdföreningen, så vi ser ändå att vi skulle kunna gå i mål med det här, säger Bo Eriksson, ordförande för Transtrands besparingsskog.

Byborna i Sörsjön har räknat ut att ett nytt kraftverk teoretiskt skulle kunna försörja hela byn med el.

”En skenprocess”
Enligt Astor Ericsson från Älvräddarnas samorganisation, så har det inte någon annanstans i Sverige förekommit att någon vill bygga ut i ett källflöde i en skyddad älv och han tror inte att det blir något bygge av.
– Jag tror inte att det blir någon utbyggnad, med dom erfarenheter vi har och den rättspraxis som finns, så jag tror det blir ett avslag. Egentligen tycker jag att det är en skenprocess att man håller på med det här, säger Astor Ericsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftverket i Ejforsen

Mer i ämnet