Alexander Andersson, larmoperatör hos SOS Alarm i Falun Foto: Bengterik Busk/SVT

SOS Alarm växer i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Idag togs SOS Alarms nya larmcentral i Falun i bruk.

SOS Alarm har byggt en ny och större larmcentral på Brandstationen, där man huserar sedan ett antal år.

– Vi på SOS Alarm växer kraftigt och därför bygger vi ut i bland annat Falun, sa SOS Alarms vd Maria Khorsand när de nya lokalerna i Falun invigdes.

Antalet samtal till 112 har ökat de senaste åren, förra året fick larmcentralerna ta emot sammanlagt drygt tre miljoner samtal.

Fler operatörer ska anställas

I och med utbyggnaden kommer SOS Alarm att öka antalet operatörer i Falun från 40 till 70.

Elke Herbst, platschef SOS Alarm Falun Foto: Bengterik Busk/SVt

– Jag räknar med att det kommer att ta två, tre år tills vi är där, säger platschefen Elke Herbst.

SOS Alarm har idag 14 larmcentraler runt om i landet. Alla larmcentraler kan numera svara på 112-samtal från hela landet. Får man inte svar på ”den egna” larmcentralen inom några sekunder blir samtalet tillgängligt för alla då lediga SOS-operatörer i landet. 

Larmar ut i Dalarna och Gävleborg

Även om den som svarar på 112 sitter i ett annat län så är det larmcentralen i Falun som larmar ut räddningstjänst och ambulans i Dalarna och Gävleborg. Gäller det till exempel allvarlig sjukdom så kopplas ambulansdirigenten i Falun in på medlyssning och kan börja larma ut medan samtalet fortfarande pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.