Spårvagnsåterkomst med förhinder

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen återvände en gammal spårvagn hem till Gävle – efter 56 år på bortaplan – men väl på plats gick det inte riktigt som man tänkt sig.

1956 lade Gävle ner sin spårvagnslinje och ersatte den med bussar. Den här spårvagnen en av dem som trafikerade gatorna då, men den köptes sedemera av Göteborgs spårvägar.

51 år senare – år 2007 – skänktes den till Spårvägssällskapet i Gävle, men de hade ingenstans att förvara den. Men nu fem år senare fanns det plats för den gamla vagnen i Gävle och under fredagen kom den till Gävle.

-Nu ska den renoveras och målet är att den år 2014 ska kunna rulla ut ur hallen i sin forna glans, säger Daniel Ersson vid Svenska Spårvägssällskapet i Gävle.

Men när spårvagnen skulle backas in i vagnhallen gick något snett. Det blev trångt och ett järnstaket orsakade en buckla i sidan av vagnen.

-Tyvärr, det är millimeterprecision så det gick inte att göra så mycket.

Spårvagnssällskapet drömmer dock om att framöver kunna se spårvagnar rulla i Gävle igen framöver.

-Målet är att den här vagnen ska ut i trafik 2014. Den ska rulla då. Och frågan ska ju behandlas i bland annat kommunfullmäktige, enligt Daniel Ersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.