Särnaborna om det extrema väderomslaget i sommar: ”Det märks – och det känns” Foto: Erik Johansen/TT / Sofie Lind, SVT

Spektakulära väderomslaget i Särna – både värme- och köldrekord

Uppdaterad
Publicerad

Det har uppmätts väderrekord i Dalarna. Särna hade nämligen den varmaste juni i år sedan mätningarna började år 1892. Sedan blev dessutom juli den kallaste månaden i Särna sedan 1965.

I juli i år har genomsnittstemperaturen varit 11,7 grader, och det har inte uppmätts någon kallare temperatur i Särna sedan 1965 då det var 11,4 grader. Hade det varit en mer normal juli månad så hade det legat runt 13 grader.

Juni var raka motsatsen. Hela 16,5 grader i år, vilket slår det gamla rekordet från 1970 då 15,3 grader uppmättes.

Meteorologen: ”Rekord brukar putsas med tiondelar – inte över en grad”

SVT:s meteorolog Per Stenborg häpnas över väderomslagen.

– Ovanligt, ja visst, framför allt rekordet i juni. Rekord brukar putsas med en eller några tiondelar, inte slås med över en grad, säger han och fortsätter:

– Och ovanligt att det just lyckades bli väder som rättade sig efter almanackan med skifte just vid månadsskiftet. Vädret varierar ju ofta, men att det bli så tydligt tudelat som hittills denna sommar, med skifte precis i månadsskiftet, är väldigt ovanligt. Sommaren totalt sett är ju hittills varmare än normalt i Särna (cirka 1½ grad varmare), vilket många som frusit i stugorna nu i juli nog har svårt att hålla med om.

Flera Särnabor har märkt av väderomslaget. Hör mer i klippet ovan om deras upplevelse.

Julimånader som sedan starten 1893 varit kallare än i år i Särna:

1928: 10,7 grader

1902: 11,0 grader

1962: 11,3 grader

1898: 11,4 grader

1965: 11,4 grader

1964: 11,5 grader

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.