Lagändring ska hjälpa mot spelmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli lättare att få hjälp med spelmissbruk i framtiden, då en ny lagändring är på gång från regeringen där spelmissbruk nu ska kunna likställas med andra missbruk.

”Vi ser att spelmissbruk fortsatt är ett stort problem som behöver jämställas med annan missbruksproblematik. Därför behöver vi skärpa upp lagstiftningen så att socialnämnderna får ett ansvar för att också jobba mot spelmissbruk”, skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Vill ändra lagar

SVT har tidigare berättat hur svårt det är att få hjälp med spelmissbruk och att drabbade – såväl som anhöriga – istället faller mellan stolarna, då spelandet inte anses vara lika som alkohol- eller drogmissbruk. 

Dalarna – spelmissbruk

Men nu har regeringen på förslag att likställa missbruken och vill därför göra ändringar i både socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det skulle göra att man får rätt till samma hjälp från kommun och landsting som vid exempelvis alkoholmissbruk.

”Jätteviktigt”

David Sandell arbetar på Spelberoendes förening i Borlänge. Han tycker förslaget på lagändringen är ett steg i rätt riktning.

– Det anser vi är jätteviktigt för som det är nu så har inte kommuner och landsting haft några direkta direktiv hur de ska hantera spelberoende och det har hamnat mellan stolarna.

Hur viktigt är det att kommunerna och landstinget tar det här ansvaret?

– Det är jätteviktigt att de börjar ta tag i den här växande problematiken som bara kommer fortsätta växa.

Kan träda i kraft år 2018

Lagförändringen är nu ute på remiss och förhoppningen är att lagen kommer gå igenom redan i vår, för att sedan träda i kraft 1 januari år 2018 – men David Sandell är osäker på om en lagändring räcker.

– Jag hoppas det, sen får tiden utvisa vad som händer i framtiden.

I förslaget föreslås Socialstyrelsen få ansvar för att förebygga och motverka spelmissbruk på samma sätt som myndigheten gör med andra former av missbruk. Enligt ett pressmeddelande från Socialdepartementet ska föreslås det att kommunerna tilldelas 18 miljoner kronor årligen för arbetet från och med den 1 januari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – spelmissbruk

Mer i ämnet