Sportlovet kan bli en dyr historia. Ellen Gräfnings tipsar om hur du kommer undan billigare. Foto: Arkiv

Sportlovsresan – dyr historia för barnfamiljen

Publicerad

Att åka till fjällen på sportlovet är lockande. Men för många barnfamiljer blir det en dyr historia. Missa inte konsumentrådgivarens bästa tips för att klara ekonomin.

En familjesemester i fjällen är drömmen för många barnfamiljer. Men för de flesta stannar det också vid en dröm.

– Det är ju status att resa men man ska komma ihåg att det inte bara är resan som kostar. Tar du ledigt blir det ju även ett inkomstbortfall, säger Ellen Gräfnings, konsumentrådgivare i Falun.

Bara liftkort för två vuxna och två barn går på runt 8.000 kronor i Sälen för en vecka.  Sen tillkommer boende, mat, utrustning , skidskola o.s.v.

– Vill man göra en sådan resa måste man nog börja planera långt i förväg, eller göra något på närmare håll, säger Ellen Gräfnings.

Finns gratis aktiviteter

Hon tipsar om att kommunerna ofta anordnar ett gratisprogram med aktiviteter under sportloven. Det finns idag en press på föräldrar att alltid vara lediga på lov och samtidigt kunna betala dyra resor, menar hon.

– Det kommer ju påsklov, höstlov och sen sommarsemestern också. Ska man vara ledig hela tiden och dessutom åka på semester varje lov blir det väldigt, väldigt dyrt, säger Ellen Gräfnings.

Konsumentrådgivarens bästa tips

Visa

* Börja planera och spara i tid så ser du om du har råd

* Har du inte råd, gör något mer lokalt

* Kommunerna ordnar ofta gratis aktiviteter

* Tänk på att vara ledig också kostar pengar i form av inkomstbortfall

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer