50 år med ungdomsmottagningar – Borlänge var först i landet

Uppdaterad
Publicerad

I 50 år har ungdomar vänt sig till Borlänges ungdomsmottagning med frågor om bland annat spruckna kondomer, psykisk ohälsa och snoppstorleken.

I september 1970 slog personalen upp dörrarna för Sveriges första ungdomsmottagning i Borlänge.

– Det är en unik arena som är riktad till enbart ungdomar och det tror jag har haft en jättestor betydelse för alla som har kommit hit, säger barnmorskan Katarina Svensson Flood.

Arbetet för personalen på ungdomsmottagningen har sedan starten förändrats och barnmorskan Ulrika Andersson hoppas att mottagningen ska få finnas kvar i minst 50 år till men tror att dess koncept kanske kommer att vara annorlunda.

– Vårt jobb är egentligen att vara förebyggande men idag får vi även arbeta med sådana frågor som egentligen hör hemma på till exempel vårdcentralen och BUP då det är svårt att komma till övriga vården. Fortsätter det på det här viset tror jag att ungdomsmottagningarna kommer få lov att ändra sitt koncept, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.