Staffan Larssons bragd i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 20-årsjubileum för ett av de märkligaste Vasaloppen genom tiderna.

1994 vann Janne Ottosson sin fjärde vasaloppsseger – men nästan hela uppmärksamheten kom att riktas mot en annan åkare.

Vasaloppet 2014

 Bland de 14.000 startande så fanns det en åkare som helt struntade i fästvallan – IFK Moras Staffan Larsson. Han stakade sig igenom de nio milen från Sälen till Mora. Orsaken var att han ett halvår tidigare hade brutit benet och att det vid Vasaloppet inte var tillräckligt läkt för att han skulle kunna sparka ifrån på vanligt vis.

– Inspirationen att staka mig fram fick jag av Tomas Wassberg när han hade varit med i en trafikolycka. När han skulle komma tillbaka satt han på en spark och stakade. Det var så som jag fick tanken att jag skulle ta mig igenom Vasaloppet med att staka, berättar Staffan Larsson när SVT Gävledala träffade honom 20 år efter loppet.

Larsson började träna genom att skaffa en handikappkälke och kunde på så sätt träna stakning.

Svälva loppet ledde han i hela sex mil – som mest med två minuter. Men vid kontrollen i Hökberg blev han upphunnen av segraren Janne Ottosson och två norrmän. Men trots trötta armar så tog han sig igenom loppet på en femte plats. Och det är knappast segraren utan Larssons femteplats som de flesta kommer ihåg än idag.

Numera är det faktiskt inte ovanligt att elitåkarna stakar sig igenom hela loppet. Stakning går i många fören snabbare än klassisk åkning med fästvalla. Men Staffan Larsson var utan tvekan först. Se reportaget om bragden och om loppets femma som alla kommer ihåg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet 2014

Mer i ämnet