Foto: Henrik Kilefors/SVT

Smittskyddsläkare Helena Ernlund svarar på era frågor

Uppdaterad
Publicerad
Biträdande smittskyddläkaren i Region Dalarna, Helena Ernlund, svarar på era frågor om coronaviruset.

Under onsdagseftermiddagen den 1 april kommer biträdande smittskyddsläkare Helena Ernlund att svara på era frågor om coronaviruset. Ni kan ställa era frågor så svarar hon på så många hon hinner.

SVT rapporterade · Ställ dina frågor om coronaviruset till smittskyddsläkaren

Då tackar vi Helena Ernlund och alla ni som har skrivit frågor.

Vi stänger chatten nu och beklagar att Helena inte hade möjlighet att besvara allt. Trycket har varit extremt högt och Helena är tvungen att fortsätta sitt arbete på annat håll.
15.48
Skall vi som är 70-80 år gå och handla mat i Ica och Konsum eller?
@Gladpensionär - 
Hej! Så här skriver Folkhälsomyndigheten:
”Är man över 70 bör man också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.”
15.46
Tillhör riskgrupp och undrar om man kan köpa hem pizza? Kan smitta finnas på matförpackningar
@BirgittaJohansson - 
Den här frågan har många ställt, om viruset kan smitta via objekt som biblioteksböcker, matemballage etc.
– Vi har inte sett någon smittspridning via objekt på det sättet, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.
Du kan men andra ord beställa pizzan.
15.45
Kan den mat och dess emballage ha virus så jag kan bli smittad. Och hur gör jag i så fall för att skydda mig.
@EvaHaugen - 
Den här frågan har många ställt, om viruset kan smitta via objekt som biblioteksböcker, matemballage etc.
– Vi har inte sett någon smittspridning via objekt på det sättet, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.
12.52
Varför stänger ni inte en skola där en personal har konstaterats corona-smittad? Skolan hänvisar till smittskyddsläkaren och säger att det i dagsläget inte finns anledning att stänga skolan. Som förälder känns det mycket olustigt att skicka sitt barn till skolan och samtidigt råder skolplikt. Varför sätter ni inte det säkra före det osäkra här? Vad ska föreligga för att smittskydd i så fall ska stänga en skola?Tack!
12.51
På mitt jobb inom vården, säger chefen och ssk, att vi får inget skydd, förrän det är bevisat, att vi fått in smittan. Är det ett korrekt sätt att hantera smittrisken på? (Vi har rätt att känna oss trygga på jobbet, enligt facket, nu är det otryggt)
12.50
Var befinner sig Dalarna i corona-utvecklingen? Ökar antalet smittade eller sjukhusvårdade snabbt just nu, eller är kurvan för Dalarna fortfarande flack?
10.27
Person med förmodad lindrig covid19 infektion. Hur länge brukar virus kunna finnas kvar dvs risken att kunna smitta? Det sägs att man bör vara hemma minst 48 timmar efter symtomfrihet. Gäller detta oavsett om personen varit sjuk/haft symtom i 5 dagar eller 12 dagar eller längre?
10.27
Under Spanska sjukan så blev min mormors ena bror dödssjuk medans hans äldre bror förblev frisk. En läkare som besökte mormors familj undrade om han fick ta blod från den friska brodern och injicera i den yngre. Den yngre som hette Oskar , tillfrisknade och blev 89 år. Finns det några försök på corona patienter med att ta antikroppar och injicera i svårt sjuka i dag?
10.27
Om ett till två år, kan man även då bli smittad av coronaviruset??
Folkhälsomyndigheten skriver:
Det är oklart hur länge man kommer att vara immun. Utifrån tidigare erfarenheter så är bedömningen att immuniteten varar så länge att man inte kommer att smittas fler gånger under en och samma säsong.Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet