Foto: Foto: TT Nyhetsbyrån/Frida Liljequist/SVT

Frågor och svar om förskolebaciller

Publicerad

När ska man hålla barnen hemma från förskolan? Vad hjälper handsprit mot? Hur stort ansvar har förskolepersonal för hygien?

Smittskyddssjuksköterskan Bodil Petersén svarade på inskickade frågor om smittor som cirkulerar på förskolor och på jobbet.

SVT rapporterade · Smitta på förskolan - chatta med smittskyddssjuksköterskan för tips och råd

06.37
Hej! Kan man vara immun? Varken jag eller någon på min mammas sida har haft magsjuka
Vissa människor kan sakna en receptor, d v s ett ställe där vinterkräksjukeviruset kan fästa. Då passerar viruset utan att orsaka sjukdom. Men det finns andra typer av magsjukevirus och dom är man inte skyddad emot.
07.44
Kan man bli mer resistent? Mannen och barnen har haft flera gånger under åren men inte jag, inte en enda gång sen vi fick barn har jag haft magsjuka och även när maken haft tidigare har jag klarat mig. Men jag vet att jag hade magsjuka som barn och tonåring. Sista gången jag hade var när jag var typ 25-26.
Vissa människor kan sakna en receptor, d v s ett ställe där vinterkräksjukeviruset kan fästa. Då passerar viruset utan att orsaka sjukdom. Men det finns andra typer av magsjukevirus och dom är man inte skyddad emot.
09.48
Funkar verkligen 48-timmarsregeln? Varför just 48 timmar? Känns som folk ändå inte följer det....
09.48
Hej! Jag undrar hur länge efter en kräkning man har virus kvar i munnen. T ex om man hostar några timmar efter kräkning, kan man då fortfarande ha kvar virus i munnen, trots att man druckit vätska och haft saliv som rensar ur munnen?
Det är svårt att svara på. Man kan ju låta bli att pussa någon tills man är pigg och frisk.
10.49
Jag är förälder till ett barn med vattkoppor. Finns det risk att jag bär med mig smittan till jobbet osv, trots att jag själv haft det?
Nej, det är framför allt en luftburen sjukdom. Men har man sjuka familjemedlemmar hemma oavsett vad det är, är det en god idé att se till att man har rena händer när man går hemifrån..
10.51
När kan man ropa hej? Om en person i familjen har magsjuka, efter hur lång tid kan man ropa faran över om ingen annan blivit sjuk?
Vinterkräksjukevirus är ett tåligt virus som kan bli kvar i miljön, t ex på toaletten. Har man otur kan man bli smittad av det. Det är med andra ord svårt attatt säga när man kan ropa hej! Men risken minskar ju förstås. Vinterkräksjuka har en inkubationstid (från smittotillfälle till insjuknande) på max 2 dygn.
11.39
Vart finns svaren på frågorna som andra har ställt?
Hej Data-Pata! 

Frågorna besvaras från klockan 14. Då kommer du att kunna se svaren här i chatten! :) 
12.32
Smittar personen dagen innan hon själv får det Alltså om jag träffar personen frisk en måndag och på tisdag är hon sjuk Kan hon då ha smittat mig innan hon ens själv visste att hon skulle bli sjuk?
Symtomen på magsjuka är kroppens svar på smittämnets invasion i kroppen, alltså dess försvar. Innan symtom kan man vara smittsam men det är svårt att säga hur lång den tiden är.
12.33
Om alla förskolor tog bort sina sandlådor så skulle säkert utbredningen av magsjuka minskas ytterligare, det är väl känt att just jord och sand innehåller massor av bakterier...
Anlägg fallskyddsmattor istället
Vinterkräksjuka som är den vanligaste magsjukan som drabbar barn i förskolan, drabbar enbart människan. Det finns nog inte så mycket av den varan i sandlådor. Inomhusmiljön är nog mer riskabel ur den synpunkten sett. Däremot är det viktigt att barnen tvättar händerna ordentligt när de kommer in för lunch och mellanmål.
12.33
Har hört att klorin är det enda rengöringsmedlet som dödar magsjukevirus med säkerhet, stämmer detta eller funkar ytdesinfektion också lika bra på ytor som kräkts på?
Klorin fungerar bra mot vinterkräksjukevirus. Vanligt alkoholbaserat ytdesinfektionsmedel har inte lika bra effekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer