Förhandlingarna i årets avtalsrörelse har kört fast och strejkhotet har blåst upp som en mörk skugga. Söndagens medlarbud ratades av både arbetsgivare och facken. Frågan är om det blir några löneökningar alls. Trycket på en uppgörelse inom industrin är större än någon gång tidigare. Det beror på att i år ska nästan alla avtal på den svenska arbetsmarknaden förhandlas om. Och merparten löper ut samtidigt, den 31 mars.
– Det är tajt om tid och nästa helg är det förhandlingar igen, förklarar Ola Parten, viceordförande i Unionen Dalarna men också klubbordförande på SSAB, Borlänge.
Den vanligaste frågan som ställs hos medlemmarna är just varför det tar sådan tid och svaret på detta är att än så länge står parterna för långt i från varandra.
Men kampviljan är stark bland medlemmarna:
– Ja om det blir en konflikt så är medlemmarna beredda att ta den men jag hoppas det löser sig innan dess, säger Ann-Marie Andersson, klubbordförande HL Display i Falun
Medlarbuden ratades
Arbetsgivarna ser däremot inga löneökningar alls i de centrala avtalen utan kräver ett nollavtal. Fackens krav är 2,6 procent på ett år. Medlarbuden på söndagen som ratades av båda parterna, innebar från facket en lönenivåhöjning på 2,4 procent under 18 månader. Arbetsgivarnas bud var 2 procent under 18 månader. En annan stötesten är fackets krav på begränsningar för inhyrd personal via så kallade bemanningsföretag, något som arbetsgivaren säger nej till.
Skulle inte parterna nå en lösning i nästa steg så varslar facket det om konflikt och så är påskhandeln hotad.