Fredrik Bakkman vann 45-kilometersbanan. Foto: Idre Fjällmaraton

Starkt startfält i premiären av Idre fjällmaraton: ”Helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag, lördag, var det klart för start i premiärupplagan av Idre fjällmaraton. Loppet lockade hela 900 deltagare och starten gick från torget på Idre Fjäll.

– Det är helt fantastiskt! Det är sol, musik och en massa glada löpare. Folk tycker att det är jättefint och att det är en kul bana, säger Elisabeth Hansson, presskontakt hos Idre Fjällmaraton.

Kommer det bli ett lopp nästa år?

– Definitivt! Vi har nästan 1 000 deltagare i år, det känns jättekul och det är absolut något att bygga vidare på, säger Elisabeth Hansson.

Och det var ett starkt startfält som tog sig an den tuffa 45-kilometersbanan som passerade Nipfjället, Städjan och Gränjesvåle i Idrefjällen.

Orienteringsvärldsmästare vann

På herrsidan deltog Fredrik Bakkman, världsmästare i orientering 2014 och Hector Haines, totalfemma i trailcupen Skyrunner World Series 2017. Bakkman knep förstaplatsen och Haines kom i mål som tvåa.

På 28 kilometer vann längdlandslagets Simon Andersson, världsmästaren i orientering 2013 från Falun-Borlänge SK. På damsidan var Amanda Nilsson, Ryssberget, favorit och vann damklassen.

På 12 kilometer möttes landslagsorienterarna och världsmästarna Tove Alexandersson och Lina Strand – som tog förstaplatsen.

Se alla resultat från Idre Fjällmaraton här.

Ytterligare ett maraton – men i Sälen

I dag genomfördes även Bagheera Fjällmaraton Sälen, för sjätte året i rad, där banorna går i omväxlande terräng uppe på kalfjället och i stugbyarna. Där var distanserna 42 kilometer, 21 kilometer och 10 kilometer.

Här kan du se reslutaten från Sälen.

Vinnare i alla distanser herr och dam:

45 kilometer:

Herrar

Fredrik Bakkman, Göteborg. Tid: 3:30:49

Damer

Johanna Bygdell, Öbacka LK. Tid: 4:23:43

28 kilometer

Herrar

Simon Andersson, Falun-Borlänge sk. Tid: 2:03:33

Damer

Amanda Nilsson, Ryssbergets IK. Tid: 2:28:37

12 kilometer:

Herrar

Lukas Bohman, Gnesta FF. Tid: 57:06

Damer

Lina Strand, 2XU Sverige. Tid: 51:35

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.