Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet Foto: Adam Ihse/TT

Statsvetaren: Risk för lågt valdeltagande i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 6000 färre förtidsröster än vid höstens val pekar på ett lågt valdeltagande. Det menar statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap med särskild inriktning på valforskning och leder valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Han menar att förtidsröstningen brukar vara en bra indikator på hur valresultatet kommer att se ut.

– Med de siffrorna du visar upp skulle jag tro att det slutar på 55-60 procent, säger han.

I höstens val låg valdeltagandet på drygt 86 procent.

Flest förtidsröster brukar komma in torsdag och fredag före valsöndagen. Samtidigt så finns det faktorer som spelar in när det gäller omval. 2011 hölls omval i Västragötaland. Där kunde forskarna se att många tyckte att de redan gjort sitt och struntade i att rösta. Valdeltagande slutade på runt 44 procent.

– Egentligen vet nog folk att det är ett omval, alltså att man måste rösta igen för att ens åsikt ska räknas, säger han.

Vädret en faktor

Han tror inte att det blir fler som röstar på valdagen. Vanorna brukar hålla i sig, brukar man förtidsrösta i vanliga gör man det också i ett omval. En annan faktor är vädret.

– Bra väder och icke regn brukar gynna valdeltagandet. Men det är ju på hösten det. Nu kanske folk hellre går ut i solen, säger han.

Politiker hoppfulla

Samtidigt har Faluns satts på den politiska kartan den senaste veckan sedan partiledarna vallfärdat in för att stödja sina lokala partikamrater i valrörelsen. Och politikerna är hoppfulla.

– Ja när jag pratar med folk får jag ändå känslan av att man vill rösta i valet, säger Jonas Lennerthson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.