Brandhärjad skog Foto: Maja Suslin / TT

Stöd på 32 miljoner utbetalade efter skogsbränderna 2018

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 32 miljoner kronor har betalats ut till drabbade skogsägare efter 2018 års bränder. Drygt 100 ansökningar kom in till Skogsstyrelsen.

Efter de stora skogsbränderna som drabbade Dalarna, Gävleborg och Jämtland 2018 beslutade regeringen att ett stöd på 72 miljoner kronor skulle fördelas ut. Målet med stödet var att hjälpa de värst drabbade samt att snabbt få ut virket ur de drabbade områdena och förhindra skadeangrepp. Pengarna skulle även användas tills att reparera och förstärka skogsbilvägar.

När ansökningstiden gick ut den 1 november 2019 hade Skogsstyrelsen fått in 103 ansökningar och betalat ut 22,7 miljoner kronor. Utöver det har även Trafikverket betalat ut 10,2 miljoner i stöd för reparation av vägar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Av de 72 miljonerna har alltså knappt hälften betalats ut.

Kan ha låtit skogen stå kvar

– Vi kan ha överskattat mängden virke som behövts tas om hand. Vi har inte gjort en fullständig analys av det hela ännu, men situationen är komplicerad. I vissa fall kan man till exempel ha valt att låta frisk grönskog stå kvar i stället för att avverka den för att ta sig fram till mindre drabbade områden, säger Anders Frisk, stödspecialist på Skogsstyrelsen.

Pengarna som inte betalats ut går åter till statskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet